Građevinska direkcija Srbije naložila je pre nekoliko dana nadležnim organima lokalne samouprave da, uz asistenciju zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda iz Leskovca, prinudno iz zgrade poznate kao “Centar dva” isele petnaest porodica koje su se još sredinom marta uselile bez ikakve dozvole!

Ipak, iako je zahtev bio “ultimativan”, odlučeno je “u poslednji čas” da se odloži prinudno iseljavanje, a kako dolaze hladni jesenji i zimski dani, eventualno rešavanje ovog izuzetno aktuelnog problema u Medveđi pričekaće lepe prolećne dane, ako se u međuvremenu ne nađe rešenje za socijalno ugrožene porodice u kojima je mnogo nemoćnih i dece.

Punih osam godina u Medveđi upravo zbog ove zgrade, koja ima četrdesetak stanova, traje spor između lokalne samouprave i Direkcije za izgradnju Srbije, a ključno pitanje je vlasništvo nad tim objektom koji je građen, između ostalog, da se obezbede tzv. kadrovski stanovi i privuku mladi stručnjaci da dođu u ovu nacionalno mešovitu i nerazvijenu sredinu Jablaničkog okruga.

Dogodilo se, međutim, nešto neobično: od 2004. godine, kada je zgrada završena, “zvrjala” – prazna! Pomenuti stanovi u Medveđi počeli su da se grade 2000. godine i bili su deo poznatog programa “Deset hiljada stanova”. Bilo je novca i sagrađeni su relativno brzo. Direkcija za izgradnju predala je stanove poslednjeg dana 2003. godine lokalnoj samoupravi Medveđe i nešto kasnije dodeljeni su pojedinim opštinskim i državnim organima u ovom kraju, odnosno pojedinim stručnjacima, o čemu je lokalna samouprava obavestila Direkciju za gradnju Republike Srbije, ali je usledio pravi šok. Iz Direkcije za gradnju su pismenim putem obavestili lokalnu vlast Medveđe da je napravljen propust u pravnoj proceduri i da je odluka “o poklanjanju stanova” stavljena van snage!

– Bili smo primorani da plaćamo i čuvara, a od Vlade smo zatražili da odluka Direkcije bude stavljena van snage, odnosno da nam se omogući da stanove konačno damo onima kojima su preko potrebni! – ocenio je Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa.

Direkcija za izgradnju je 18 stanova iz nove stambene zgrade, koja je zaista predivan ukras Medveđe, prodala NIP-u po ceni od 293 evra po kvadratnom metru i od tog dela zgrade lokalna samouprava može da se – oprosti!

Jedna dobro zamišljena akcija uzburkala je strasti u Medveđi i ponovo preti da dovede do sukoba na osetljivoj političkoj mapi ove višenacionalne, nerazvijene opštine koja se graniči sa “južnom srpskom pokrajinom”, odnosno Kosovom i Metohijom, i u kojoj žive Srbi, Albanci, Crnogorci i pripadnici drugih nacionalnosti, ali i veliki broj raseljenih i prognanih lica.

Saslušanje u policiji

U policijskoj upravi u Medveđi neposredno posle nezakonitog useljavanja u zgradu, saslušavani su novopridošli stanari. Neki su izjavili da su se uselili jer su odavno dobili rešenja, ali da to ne bi učinili da se nisu bojali da drugi, bez ikakvog prava, zauzmu njihov “krov nad glavom.”. Drugi su, pak, govorili da nemaju nameru da “divlje” žive u ovoj stambenoj zgradi, ali smatraju da su za dve-tri decenije rada stekli pravo da se ne potucaju po tuđim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari