GUP javna prezentacijafoto: A. D. M.

Javna sednica komisije za planove grada Novog Sada na kojoj treba da se raspravlja o nacrtu novog Generalnog urbanističkog plana tog grada odložena je za 7. mart, saopšteno je iz gradske uprave.

„Sednica se odlaže zbog velikog broja pristiglih primedbi koje je neophodno obraditi u skladu sa procedurom predviđenom propisima, a imajući u vidu i okolnosti izazvane virusom kovid-19, odloženo je održavanje javne sednice Komisije za planove“, navodi se u obrazloženju povodom otkazivanja sednice.

Sednica, koja je bila zakazana za 21. februar u 9 časova u amfiteatru SPENS-a, odložena je i održaće se 7. marta u 9 časova, na istom mestu.

Na toj sednici predviđeno je razmatranje primedbi, predloga i sugestija na nacrt Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada do 2030. godine i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja GUP-a na životnu sredinu.

Prethodno su aktivisti i građani nakon višednevne akcije predali 12.590 potpisanih primedbi na nacrt GUP-a uz zahtev da se „povuče takav kakav jeste te da se sve primedbe shvate kao participacija i doprinos Novosađana, i kao takve implementiraju u novi Nacrt“.

Tom prilikom, aktivisti su rekli za Danas da očekuju da će javna sednica biti pomerena zbog velikog broja primedbi koje su uručene, što se danas i jeste dogodilo.

„Odlaganje je očekivano. U nedavnom nastupu gradonačelnika Miloša Vučevića, saznali smo da je osim 12.590 potpisanih primedbi u akciji Reci NE GUP-u Novi Sad 2030, koje smo sakupili na ulici i predali, u Upravu za urbanizam pristiglo još 2500, te ukupan broj iznosi rekordnih 15 hiljada“, poručeno je iz Ekološkog fronta Novi Sad u pisanoj izjavi za Danas.

Iz te organizacije su nam rekli da prema nezvaničnim informacijama, u Upravi za urbanizam i građevinske poslove „vlada tenzija zbog prebrojavanja primedbi“, te da će se ta tenzija preliti i u JP Urbanizam, koji mora da obradi primedbe, klasifikuje ih i pripremi za javnu sednicu.

Oni su nam naglasili da svaki potpisnik primedbe ima pravo na deset minuta za obrazlaganje i objašnjenje primedbe, te da očekuju da će se zbog toga održati „serijal sednica“.

Pre nego što je ta vest stigla iz gradske uprave reagovao je gradski odbor Stranke slobode i pravde. Oni su u svom saopštenu takođe naveli da se ta javna rasprava neće održati jer je „došlo do zagušenja rada gradske uprave zbog velikog broja primedbi“.

„Naime, gotovo 13 hiljada primedbi, predloga i sugestija na GUP pristiglo je u Školsku 3. Kritikama građana, nevladinih organizacija, udruženja i političkih subjekata bio je izložen i plan za južni Telep, pa je na istu adresu došlo blizu dve hiljade primedbi na izgradnju vijadukta“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Oni naglašavaju da „takva situacija govori da Novosađani ne žele da predaju grad u ruke građevinskim firmama koje sponzorišu vlast“ te da „sugrađani ne pristaju da infrastrukturne projekte prepuste građevinarima vičnim dobrom ugrađivanju“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Promena poslovnika o radu Komisije

Poslovnik o radu Komisije za planove promenjen je 7. februara ove godine. Prema izmenama poslovnika, snimanje tonskog i video zapisa na javnim sednicama neće biti moguće.

„Javne sednice moraju u punoj meri biti otvorene za javnost, a urbanistima kojima se nije dopalo iznošenje njihovog ponašanja sa održanih prezentacija, poručujemo da su službenici javnog preduzeća, da se u velikoj meri finansiraju iz budžeta Grada Novog Sada, te da je transparentnost u njihovom radu obaveza“, navodi se u reakciji iz Ekološkog fronta.

Oni su podsetili da je u više navrata insistirano da održavanje javnih sednica bude u popodnevnim časovima, kako bi mogao da prisustvuje veći broj ljudi, ali da to nije učinjeno, kako bi se „građani i građanke što više isključili iz samog procesa“, navode iz Fronta.

„Na javni uvid u isto vreme, izašlo je još par problematičnih nacrta planova generalne regulacije, koji se tiču Telepa i Rotkvarije. Na ove planove su uložene brojne primedbe, te se na onih 15 hiljada „nakalemilo“ još par hiljada primedbi. Strategija izmaranja aktivista i „štancovanja planova kao na normu“, ovaj put, vratila se urbanistima kao bumerang“, zaključili su iz Ekološkog fronta Novi Sad, u reagovanju povodom odlaganja javne sednice Komisije za planove.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari