Odloženo izlaganje odbrane u slučaju "Ribnikar" 1Photo: A.H./ATAImages

Na današnjem suđenju roditeljima dečaka koji se tereti za masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u maju prošle godine, odloženo je izlaganje odbrane, rekla je novinarima pravna zastupnica te porodice Irina Borović.

Ona je navela da je sledeće ročište zakazano za 29. februar, a zatim za 1. mart.

Drugi zastupnik porodice Borivoje Borović podsetio je da je u ponedeljak doneta odluka o isključenju javnosti iz suđenja i ocenio da treba razmotriti promenu te odluke, jer je značajno da javnost bude obaveštena o toku suđenja kako ne bi bilo spekulacija.

Advokat 27 članova porodica oštećenih Ognjen Božović naveo je da ne može predočavati detalje suđenja, ali je njegov stav da treba uključiti javnost jer je reč o značajnom društveno-istorijskom događaju.

Kako je objasnio, potrebno je kao društvo učiniti sve da više nekad ne dođe do takve tragedije.

Pored oca V. K. i majke M. K, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da pucaž i instruktor u tom klubu.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud V. K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku M. K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

V. K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog maloletnog sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka M. K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ i instruktor u tom klubu.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari