Optuženi Radovan Karadžić uložio je žalbu na odluku kojom je pretresno veće Haškog tribunala odbilo njegov zahtev za odlaganje suđenja do 17. juna, objavio je juče sud.

Zahtev za odlaganje dokaznog postupka Karadžić je zasnovao na tvrdnji da zbog odluke sudskog sekretarijata, koju je preinačio predsednik Tribunala Patrik Robinson, u protekla tri meseca nije mogao da se priprema za proces, pošto mu sud nije plaćao saradnike.

Odluku Robinsona da Tribunal isplati troškove za pripremu odbrane od početka suđenja 26. oktobra do 1. marta, Karadžić je protumačio kao potvrdu da nije mogao da se priprema bez saradnika koji nisu bili plaćeni. Karadžić, koji se brani sam, stoga je žalbom ponovo zatražio da suđenje, iskazom prvog svedoka, bude nastavljeno 17. juna, odnosno pošto mu budu nadoknađena tri meseca i tri nedelje za pripremu koje je, kako tvrdi, izgubio.

Kao dodatni argument, Karadžić navodi da je pretresno veće, koje je odlučilo da proces nastavi, praktično zanemarilo tu odluku predsednika Tribunala, što je suprotno pravilima suda. Pretresno veće kome predsedava O Gon Kvon nameravalo je da 3. marta sasluša prvog svedoka optužbe, ali je to svedočenje odložilo dok apelaciono veće suda ne odluči o Karadžićevoj žalbi. Za odluku apelacionog veća o Karadžićevoj žalbi ne postoji rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari