Odloženo suđenje za nesreću u lučanskoj vojnoj fabrici 1Foto: Nenad KOvačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici je odloženo suđenje optuženima za nesreću u fabrici „Milan Blagojević- Namenska“ u Lučanima, u kojoj su, 14.jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Pretres, koji je bio zakazan za 3. novembar, odložen je za 17. decembar ove godine, jer se provoptuženi Radoš Milovanović, direktor lučanske fabrike, nije pojavio na suđenju.

Milovanovićev advokat Dragan Palibrik, rekao je njegov branjenik „bolestan i da je još uvek na pregledima“ i sudu je dostavio izveštaj lekara kojim se to potvrđuje. On je dodao da je Milovanović „hteo da dođe na pretres“, ali da mu je on „rekao da ne dolazi, jer ga je video u kakvom je zdravstvenom stanju“.

Advokat Vladimir Todorić, punomoćnik porodice Milivojević, istakao je da je lekarski izveštaj o zdravstvenom stanju Milovanovića od 26.oktobra 2020. godine i da je „odbrana mogla da obavesti sud koji bi obavestio učesnike postupka da ne dolaze na današnji pretres“.

Svi građani Lučana su juče znali da je Radoš Milovanović na bolovanju i da neće doći na današnje suđenje. Ja 116. put dolazim u sud. Tvrdim da ivanjički sud nema kapaciteta za ovo suđenje i ne obezbeđuje dovoljno velike prostroje za prisustvo javnosti“, obratio se sudu Milovan Milivojević, otac poginulog Milomir Milivojevića, koji je u sudnici bio sa suprugom i kćerkom.

Osim generalnog direktora Radoša Milovanovića, za smrt smrt dvojice radnika, odnosno za krivično delo protiv opšte sigurnosti, optuženi su Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, kao i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita u toj vojnoj fabrici, koji su bili na pretresu.

Sva trojica negiraju krivicu i pripisuju je poginulim radnicima, tvrdeći da se nastradali nisu pridržavali mera zaštite na radu.

Sudski proces je počeo 3. oktobra prošle godine. Tada su se radnici lučanske fabrike i čelnici sindikata okupili ispred ivanjičkog suda i podržali direktora Radoša Milovanovića, a neki od njih su vređali članove porodice Milivojević. Porodicu pogunulog radnika, dolaskom ispred zgrade suda i prisutvom u sudnici, kasnije su podržali pojedinci, javne ličnost, građanski aktivisti i pojedina udruženja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari