Odluka MUP o prijemu novopazarskih kandidata na obuku za vatrogasno - spasilačke jedinice uznemirila Bošnjačko nacionalno veće 1foto: BNV Jasmina Curić

Odluka MUP Srbije o prijemu kandidata na osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice, izazvao je reagovanja bošnjačkih partije i institucija, jer među primljenim kandidatima nema Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) hitno je od MUP zatražilo informaciju o broju kandidata bošnjačke nacionalnosti, koji su učestvovali na konkursu.

Bošnjački nacionalni savet, u saopštenju, navodi da ima podatke da je na konkursu za obuku vatrogasaca učestvovali „više desetina kandidata bošnjačke nacionalnosti“, a informacije su potrebne radi „adekvatnog reagovanja kod domaćih i međunarodnih aktera“.

Najavljeno je da će ta institucija, danas da uputi dopise Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Misiji OEBS u Srbiji, Kancelariji poverenice za zaštitu ravnopravnosti i „ostalim institucijama koje se bave pitanjima pitanjima diskriminacije“.

„Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno delotvorno učešće u institucijama sa javnim ovlašćenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti u tim opštinama“ – navodi se u saopštenju BNV i podseća da godinama ukazuju „na diskriminaciju Bošnjaka u svim oblastima života, državnim institucijama, a posebno u policiji“.

Naveden je primer Vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru, gde od 44 zaposlena – 40 su srpske nacionalnosti, a samo 4 su Bošnjaci i „to u opštini u kojoj je preko 80 odsto stanovništva bošnjačke nacionalnosti“.

Na odluku MUP reagovao je odbor SDA Sandžaka u Prijepolju, jer među 290 polaznika u sandžačkim opštinama nema nijednog Bošnjaka“.

U saopštenju se navodi da među kandidatima koji su primljeni na obuku nema Bošnjaka iz Prijepolja i Brodareva „iako polovinu stanovništva čine Bošnjaci“.

Od MUP zahtevaju da poništi odluku i raspiše novi konkurs, u kojem će uvažiti „nacionalnu i teritorijalnu strukturu stanovništva“.

Ukoliko ne bude uvažen ovaj zahtev i ostane na snazi diskriminatorska odluka, stranka Sulejmana Ugljaninana tražiće od prijepoljskog lokalnog parlamenta da poništi, ranije donetu odluku, o ustupanju, bez naknade, zgrade Vatrogasnog doma u Brodarevu MUP Srbije.

Na odluku je, sinoć, reagovao i potpredsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) i nosilac liste te partije za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) Husein Memić.

Ocenio je, u saopštenju za javnost da je „odluka, u najmanju ruku, sramna“ i da je to tipičan primer diskriminacije „po nacionalnoj osnovi i sa pravom proizvodi revolt među Bošnjacima“

Memić je pozvao ministra policije da revidira svoju odluku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari