Odbornici Skupštine grada Smedereva danas će ponovo odlučivati o davanju u zakup 113 hektara zemljišta, namenjenih za rafineriju nafte, koju će graditi holandska kompanija “Komiko oversiz”.

Na prethodnoj sednici, održanoj prošle srede, gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević povukao je prvobitni predlog ove odluke, jer je protiv nje bio koalicioni vladajući partner „Za bolje Smederevo”, kao i opoziciona DSS, uz obrazloženje da će rafinerija doprineti zagađenju grada.

Nakon povlačenja prvobitnog predloga, urađen je novi, koji će se danas naći u ponovnoj skupštinskoj proceduri. Plac od 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, na kojem bi kompanija “Komiko oversiz” gradila rafineriju, najpre je procenjen na 250 miliona dinara, ali je u predlogu odluke o kome se raspravlja u Skupštini grada navedeno da će najniža cena zakupnine biti 100 miliona dinara. Prvobitna cena snižena je uz obrazloženje da će investitor morati o svom trošku da uredi infrastrukturu.

U ime lokalne samouprave, na osnovu ovlašćenja Vlade Srbije, gradonačelnik Umičević potpisao je 30. decembra 2008. memorandum o razumevanju s kompanijom “Komiko oversiz” o zajedničkom interesu za gradnju rafinerije nafte u Smederevu. Rok za njenu izgradnju iznosi 36 meseci, što znači da treba da se završi do decembra 2011. godine. Vrednost investicija, na ime zakupa zemljišta, lokalnih taksi za dozvole i saglasnosti, iznosi 4,5 miliona dolara. Prema najavama kompanije “Komiko oversiz”, u smederevskoj rafineriji, u koju bi nafta bila dopremana brodovima iz Nigerije, trebalo bi da se zaposli oko 500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari