Odluka USS: Neke odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom protivustavne 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ustavni sud Srbije odlučio je da su neke odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje se odnose na majke koje su rodile decu sa invaliditetom protivustavne, čime je višegodišnja nepravda konačno u potpunosti ispravljena, saopštilo je udruženje „Mame su zakon“.

To udruženje je još u februaru 2019. godine podnelo predlog za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi tog zakona.

Ustavni sud je odlučio da nije u saglasnosti sa Ustavom zakonska odredba da se isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta, u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

„Ukoliko ne bude drugih izmena u vezi sa ovom odlukom Ustavnog suda, to praktično znači da će sve porodice na koje je primenjena ova odredba biti obeštećene“, izjavila je predsednica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Brnabić: Ispravljene određene nepravde

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja Bebac.com, Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame i istakla da su predviđenim izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom ispravljene određene nepravde kada je reč o primanjima na porodiljskom odsustvu, naročito nezaposlenih žena.

Ona je rekla da je preostalo da se reši izuzetno važno pitanje statusa preduzetnica, saopštila je Vlada Srbije.

Razvojna politika Srbije je da imamo što veći broj preduzetnica i ni na koji način one ne bi trebalo da budu diskriminisane, naglasila je Brnabić.

Brnabić je istakla da se predloženim izmenama i dopunama zakona predviđa mogućnost istovremenog korišćenja naknade zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i ostalih naknada po osnovu posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Pored toga, izmenama i dopunama zakona uveo bi se donji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva u visini minimalne zarade od dana započinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta i smanjio bi se period u kojem se cene osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivredne osiguranice sa 24 na 18 meseci.

Sve to zahteva značajna povećana davanja iz budžeta, a trenutna situacija izazvana korona virusom svakodnevno utiče na ogromna finansijska davanja za zdravstvo i podršku građanima i privredi, uakaza je Brnabić.

Predstavnici udruženja rekli su da je neophodno nastaviti razgovore i razmotriti mogućnosti za rešavanje problema različitih kategorija porodilja, pre svega nerešenog statusa preduzetnica, gde je neophodno uskladiti i druge zakone koji regulišu tu oblast kako bi efekti bili potpuni, kao i otvoreno pitanje porodilja koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade.

Oni su posebno istakli problem obračuna naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, i predložili da se obračunski period smanji sa 18 na 12 meseci, za šta je predsemijerka rekla da će se razmotriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.