Odmaralište na Divčibarama: Deca se nisu zarazila salmonelom u našem objektu 1foto EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Povodom navoda medija o zdravstvenim tegobama dece iz Predškolske ustanove „Boško Buha“ iz opštine Palilula, tokom boravka na rekreativnoj nastavi u objektu „Stevan Filipović“ na Divčibarama, iz Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda danas je saopšteno da su o tegobama koje su se javile kod dece obavešteni dva dana nakon što su deca napustila njihov objekat.

„Ne postoji nijedan dokaz, niti zvanična izjava, da je poreklo zaražavanja dece uzrokovano bilo kakvom hranom konzumiranom u odmaralištu ‘Stevan Filipović’, pa ni ‘smrdljivim jajima’ kako tendenciozno izveštavaju pojedini mediji na osnovu anonimnih tobožnjih izjava roditelja koji su rekli da su deca za doručak imala ‘čudnu kajganu’, a ‘jelo im je nekako drugačije mirisalo'“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Centar dečjih letovališta od PU „Boško Buha“ obavešten da su se 11. juna kod dece iz ove ustanove, a koja su dva dana ranije napustila objekat na Divčibarama, pojavili prvi simptomi stomačnih tegoba, mučnine i povišene telesne temperature, te da je ustanovljeno da je četvoro mališana iz te predškolske ustanove obolelo od bakterije salmonela, a da ih ukupno 25 ima navedene simptome.

„U našem objektu na Divčibarama boravilo je 76 dece, sedam vaspitača i jedan koordinator iz te predškolske ustanove, koji tokom trajanja rekreativne nastave nisu imali simptome koji bi ukazivali na zarazu izazvanu salmonelom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su i deca iz PU „Boško Buha“ konzumirala hranu kupljenu i pripremljenu van odmarališta, „koju je nemoguće kontrolisati“.

„U objektu CDL na Divčibarama svakodnevno se ostavlja kontrolni uzorak pripremljenih obroka i čuva se 48 sati, te je u svakom trenutku moguće ustanoviti ispravnost hrane, pa i u ovom slučaju. Pripremanje i čuvanje hrane odvija se u skladu sa svim propisanim merama. Mikrobiloška ispravnost radnih površina i pripremljenih obroka, prema neophodnoj proceduri, je na Divčibarama poslednji put izvršena 5. maja, a rezultati svih analiza su bili uredni“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari