U sklopu poboljšanja kvaliteta turističkih ponuda Turistička organizacija Kučevo zajedno sa ostalim opštinama iz Braničevskog okruga predstavila se na zajedničkom štandu na ovogodišnjem 34. Međunarodnom sajmu turizma koji je održan od 23. do 26. februara u Beogradu.

U okviru turističke ponude na sajmu Kučevljani se predstavili sa speleološkim turizmom i svojim velelepnim pećinama, kao i sa nekoliko značajnih manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i prirodnih vrednosti ovoga kraja. To su manifestacije: Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, Festival dečjeg folklora i Međunarodni Festival Etnološkog filma „FESTEF“.

– Ravništarka i Ceremošnja su nešto po čemu smo mi poznati i već nas po tome mnogi poznaju, pa nas i mnogi vide i prepoznaju kao sedište speleološkog turizma u Srbiji. Imamo još i Ševičku i Dubočku pećinu koje čekaju neku svoju šansu u turističkoj budućnosti ovog kraja, pa je zato „pećinski turizam“ kako ga u mnogi u žargonu zovu najviše zastupljen u našoj opštini. Mi smo i na zavidnom nivou kada su u pitanju smeštajni kapaciteti. Sadašnji hotel „Rudnik“ koji ima tri zvezdice, obavlja brzu i kvalitetnu uslugu i ima zatvoreni bazen,teretanu,saunu kao i druge prateće sadržaje. Hotel ima 120 kreveta i predstavlja pored domaće radinosti“stožera“ u realizaciji noćenja i boravka gostiju u ovom kraju,kaže direktor Turističke organizacije Kučevo,Goran Todorović.

Pored pećina opština Kučevo je poznata i po mnogobrojnim kulturnim manifestacijama od kojih je najpoznatija Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“.

– Ako bi neko pitao po čemu smo poznati,onda je to sigurno po Smotri izvornog narodnog stvaralaštva koja traje već četiri ipo decenije i koja prestavlja „promotera“ našeg kraja i negovanja narodnih običaja i tradicije. To je manifestacija koja najbolje oslikava da smo dobri domaćini, da poštujemo gosta i pružamo mu dobbru uslugu i odmor,što je svako ko je ovde boravio to i doživeo – dodao je Goran Todorović.

U cilju poboljšanja kvaliteta turističke ponude opština i Turistička organizacija Kučevo rade na negovanju homoljskog šarma i na tradiciji čuvanja narodnih običaja koji se u ovom kraju prenose sa koleno na koleno i traju vekovima.

Opština Kučevo je jedna od loklanih samouprava koja vodi brigu i o kadrovima. U gradu na Peku školuju se mladi u oblasti turizma jednom od prioriteta u privrednom razvoju ovog kraja.

– I ove, kao i predhodne godine, Turistička škola u Kučevu organizovala je za svoje učenike posetu Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu, gde smo posetili većinu izloženih štandove iz zemalja u okruženju i Srbije. Inače u okviru školskog programa i praktične nastave za turističke tehničare ovakve posetu su dobro došle za sticanje znanja u daljem školovanju – istakla je nastavnik u Turističkoj školi iz Kučeva Jelena Stojanović.

– Pećine Ceromošnja,Ravništarka i Dubočka predstavljaju pravo prirodno bogatstvo, nalaze se u ekološki zdravim sredinama i to nam daje za pravo da u bliskoj budućnosti,pogotovu zbog blizine Dunava, postanemo važna turistička destinacija u ovom delu Srbije,kažu u Turističkoj organizaciji Kučevo – rekao je predsednik Upravnog odbora TO Kučevo Stevan Ilić.

Pored ovih pećina tu je i vila Kralja Aleksandra koja se nalazi u selu Neresnica. Na ulazu u Kučevo postaji i Potajnica koja je svetski fenomen po lepoti koju je stvorila priroda i uskoro će početi radovi na njenom uređenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari