Određen pritvor kriminalnoj grupi koja se sumnjiči zbog pranja novca stečenog od pljački po Evropi 1Foto: Beta/Milan Timotić

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvor za šest pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji se sumnjiče za pranje novca stečenog pljačkama u evropskim državama.

Pritvor je određen jer postoje određene okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, dok je prema okrivljenom Lj. R. pritvor određen i zbog opasnosti od bekstva, saopšteno je iz tog suda.

Tužilaštvo je ranije donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osam osoba koje se sumjiče zbog udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca.

Osumnjičeni su danas saslušani u tužilaštvu, a Lj. R. se branio ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali krivicu.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune i zabranilo raspolaganje nekretninama za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti kao i skupocena vozila.

Iz tužilaštva navode da se sumnja da je ova organizovana kriminalna grupa od 2. februara 2018. godine do 15. decembra ove godine, na teritoriji Srbije oformila organizovanu kriminalnu grupu koja je novac stečen kriminalnom delatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako ga uvodila u legalne novčane tokove.

Mediji prenose da se protiv osumnjičenog Lj. R. u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti sterlinga i time oštetio Frenka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca i Tamaru Eklston, kćerku bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona i njenog supruga Džeja Rutlanda, dok je osumnjičeni R. K. R. osuđen u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari