antibiotikFoto: Adul10 / Shutterstock.com

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je juče donelo rešenje kojim je prema okrivljenima Z.S, O.Š, M.J, S.Z. i S.Z. odredio pritvor, koji im po tom rešenju može trajati najduže 30 dana, navodi se u saopštenju.

Pritvor je prema okrivljenima Z.S, O.Š, M.J, S.Z. i S.Z. određen iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 2 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Podsećamo, od te dve kriminalne grupe, koje su delovale od 22. novembra 2018. do 22. jula 2021. godine, jednu je činilo četvoro lekara iz Doma zdravlja Donja Gušterica na Kosovu, a drugu sedmoro farmaceuta iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Lekari se terete da su propisivali recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara, i to bez njihovog znanja, da bi zatim slala te recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe – farmaceutima

Farmaceuti su potom recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije, bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani, a terete se da su time RFZO oštetili za 77. 931.760 dinara.

Okrivljenima Z.S. i O.Š. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 2 Krivičnog zakonika i produženog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika, okrivljenoj M.J. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 Krivičnog zakonika i produženog krivičnog dela Zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 227 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika, a okrivljenima S.Z. i S.Z. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346 stav 2 Krivičnog zakonika i produženog krivičnog dela Zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu iz člana 227 stav 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, u vezi sa članom 33 i 61 Krivičnog zakonika.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Prethodno je šest osumnjičenih, koji su bili pripadnici te dve organizovane kriminalne grupe, priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela, koje je sud prihvatio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari