– Na inicijativu koju je preko društvenih mreža pokrenula Boranka, Irena Živković, na platou ispred železničke stanice u tom gradu održan je ekološki protest „Ne ćutim jer imam decu“. Protestovalo se zbog zagađenja vazduha koji je posledica dima iz topioničkih postrojenja i ovaj skup kome se odazvalo nekoliko stotina građana, prema rečima inicijatorke, nije imao političku osnovu, već je ekološke prirode.

Iza mene ne stoji nijedna politička partija, nijedna organizacija, nijedan pokret. Ovaj protest je organizovan u ime svih građana Bora, običnih ljudi koji zabrinuto gledaju u dimnjake, u ime običnog malog čoveka koji pita da li mu je zdravlje ugroženo, a ne dobija odgovor – kazala je pored ostalog na protestu Irena Živković.

 

Prema rečima direktora Topionice i rafinacije (TIR) koja radi u sastavu RTB Bor, Bobana Todorovića, probni rad nove topionice i fabrike sumporne kiseline počeo je 25. marta ove godine, ali je zbog incidenta u fabrici sumporne kiseline nastavljen mesec dana kasnije, 24. aprila.

– To je dovelo do stvaranja velike količine hladnog materijala koji se prerađuje u obe topionice. Staro postrojenje radiće samo do trenutka kada se isprave greške koje su nastale usled ovih incidenata, a prouzrokovane su lošim izvođenjem radova od strane firme SNC Lavalin. Treba reći da je ovo odličan projekat i da su u ovom trenutku svi parametri rada topionice i fabrike sumporne kiseline u izuzetno dobrim granicama emisija na dimnjacima, a isto važi i za kvalitet otpadnih voda koje stvaraju – rekao je Todorović.

On je, vezano za informisanje građana, podsetio da je početkom avgusta u RTB Bor održana pres-konferencija na kojoj je generalni direktor borskog basena objasnio zbog čega paralelno rade obe topionice i zamolio građane za strpljenje dok traje vreme uhodavanja i dokazivanja radnih parametara nove-fleš peći, koje je ugovorom definisano na devet meseci. Takođe, generalni direktor RTB Bor je 21. septembra primio inicijalnu grupu građana koja je organizovala protest i objasnio im šta se dešava u RTB Bor, naglasio je Todorović.

– Poznato je da je period uhodavanja svih metalurških postrojenja jako dug. Neka imaju period uhodavanja od devet meseci, neka i do četiri godine. Mi ćemo uraditi sve da u naredne četiri nedelje omogućimo rad nove topionice – rekao je Todorović.

Očekuje se da će tokom narednih mesec dana doći do smanjenja zagađenja vazduha, kao i da će po najavljenom završetku uhodavanja nove topionice stara topionička peć biti ugašena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari