Održan protest novinara "Dogorelo je" (VIDEO) 1Foto: B. Cvejić

Dogorelo je! Država Srbija ne čini dovoljno da zaštiti novinare, a njeni najviši funkcioneri vređaju, napadaju i optužuju novinare. Bez slobodnih medija, nema ni slobodnih građana.

To je rekao Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), na protestnom okupljanju na Trgu Republike kojim je ovo strukovno udruženje obeležilo godišnjicu, kako je naglašeno, pokušaja ubistva novinara iz Grocke Milana Jovanovića.

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev je skup, na kojem se okupilo nekoliko desetina građana, okarakterisao kao tužan skup, dodajući da se nada da će država imati snage da sudski postupak koji se vodi protiv organizatora i izvršilaca napada na Jovanovića privede kraju.

– Mi smo propustili šanse da u proteklih godinu dana učinimo više kako bi pomogli Milanu Jovanoviću. Najpre, morali smo da krenemo tragovima koje su naše kolege iz Grocke otkrili i da istražimo priče zbog kojih je Jovanoviću zapaljena kuća. Potom, trebalo je da izvršimo veći pritisak na državu kako bi Jovanoviću obezbedila krov nad glavom, kazao je Georgiev.

Novinar i jedan od osnivača Danasa Rade Radovanović se nije složio sa ocenom da je obeležavanje godišnjice napada na Jovanovića tužan skup.

– Tužan bi bio da supruga Milana Jovanovića nije uspela da ih izvuče iz zapaljene kuće, kazao je Radovanović. On je istakao da u trenutnim okolnostima novinarima nije dovoljno da budu puki izveštači, već aktivni borci za istinu i činjenice. 

– Dragoljub Simonović je zbog toga što je naš kolega Milan Jovanović iznosio činjenice naručio njegovo ubistvo, a ne kako je to izdiktirao predsednik, ugrožavanje sigurnosti, kazao je Radovanović ističući da će se, dok je na vlasti Aleksandar Vučić, ovakvi slučajevi ponavljati.

Održan protest novinara "Dogorelo je" (VIDEO) 2
Foto: B. Cvejić

Obeležavanju godišnjice nije prisustvovao Milan Jovanović zato što se istovremeno u Drugom osnovnom sudu vodio postupak zbog paljenja njegove kuće. Pored Simonovića koji je označen kao inspirator, za ugrožavanje sigurnosti Milana Jovanovića i njegove supruge optužene su još tri osobe. 

Skupu kojj je organizovao NUNS pored brojnih novinara i građana prisustvovali su i potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, lider Dveri Boško Obradović i predstavnici Pokreta slobodnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.