Održan simpozijum posvećen transplantaciji matičnih ćelija 1Foto: Vojnomedicinska akademija

Simpozijum posvećen transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze u lečenju malignih hemopatija, u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije i Srpskog lekarskog društva (SLD), održan je na VMA.

Zastupnik načelnika VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević u uvodnoj reči istakao je posebno zadovoljstvo što na skupu, koji se osmi put održava u VMA, tradicionalno kao predavači po pozivu učestvuju svetski stručnjaci iz ove oblasti. Kako se ističe u saopštenju, on je poželeo dobrodošlicu profesorima Mohamadu Mohtiju iz Univerzitetske bolnice i istraživačkog centra Sent Antoan iz Pariza i profesoru Fransisu Ajuku iz Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg Ependorf, koji nemerljivo doprinose razvoju transplantacione hematologije.

Vukosavljević naglasio je da se transplantacija matičnih ćelija hematopoeze smatra zaštitnim znakom VMA jer su pionirski koraci na polju transplantacione hematologije napravljeni upravo ovde, kao i da impresivan broj godina iskustva i zapaženi rezultati u lečenju hematoloških oboljenja čine VMA ustanovom koja ide u korak sa najvećim svetskim zdravstvenim centrima. Taj uspeh moguć je, kako je rekao, zahvaljujući kontinuiranom usavršavanju lekara i medicinskog osoblja kako bi pacijentima ne samo iz naše zemlje nego i iz zemalja u regionu bilo pruženo najsavremenije lečenje i mnogima od njih omogućen jedini način za nastavak života, navodi se u saopštenju.

Skup je pozdravio i predsednik Srpskog lekarskog društva akademik Radoje Čolović i naglasio da odabir tema i ugled domaćih i stranih predavača garantuju uspeh simpozijuma, ali istakao i da su rezultati Klinike za hematologiju VMA komparabilni sa onima koji se postižu u najboljim evropskim i svetskim ustanovama.

U uvodnom predavanju načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragana Stamatović podsetila je prisutne na istorijat i rad Klinike dug 45 godina, od osnivanja odeljenja za transplantaciju u novoj ustanovi kroz razvoj transplantacione hematologije pa do najnovijih rezultata od preko 1100 uspešno izvedenih transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.

U nastavku simpozijuma kroz predavanja i prikaze slučajeva iz prakse obrađene su aktuelne teme oz ove oblasti medicine. Učesnici su imali priliku da čuju najnovija saznanja o izboru donora, stepenu HLA podudarnosti, statusu bolesti i kondicionom režimu kao prediktorima transplantacije matičnih ćelija hematopoeze, uticaju izvora matičnih ćelija hematopoeze na tok i ishod transplantacije i drugim važnim temama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.