Održan skup povodom sećanja na preminule od AIDS-a 1Foto: Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje

Tradicionalno paljenje sveća povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a održano je na Trgu Nikole Pašića u Beogradu od 14 časova.

Organizator skupa Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje je danas uputilo proglas Ministarstvu zdravlja i direktorima infektivnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu, sa zahtevom da „pronađu način da se nastavi sa redovnim pregledima osoba sa HIV-om i virusnim hepatitisima koje je prekinuto od početka epidemije“.

U proglasu „Vratimo HIV u fokus“ se još navodi da su infektivne klinike od početka epidemije virusa SARS CoV 2, neprestano u takozvanom kovid sistemu, dok su druge zdravstvene institucije svoje kapacitete ustupale po potrebi.

Osobe kod kojih se HIV infekcija dijagnostikuje na vreme, danas mogu živeti nesmanjenim životnim vekom, a uz adekvatno lečenje ne mogu prenositi HIV seksualnim putem. Zato je važno vratiti fokus na HIV i druge polno prenosive infekcije.

Kako se ističe, više od godinu dana bez lekarskog nadzora pacijenata sa HIV-om, ne zna se koliko je njih nastavilo sa redovnim uzimanjem terapije i kakav je rezultat takvog lečenja, što predstavlja veliki rizik za njihovo, kao i za javno zdravlje.

Infektivne klinike u kojima se leče pacijenti sa HIV-om, virusnim hepatitisima i drugim infektivnim i tropskim bolestima ne mogu u nedogled da budu zatvorene za svoje redovne pacijente, izjavio je Bratislav Prokić, ispred Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje Potent.

„Ovi pacijenti zahtevaju praćenje toka lečenja HIV infekcije, drugih infekcija, komorbiditeta i opšteg zdravstvenog stanja i neophodni su im njihovi infektolozi“, navodi se u proglasu. Proglas je podržalo više organizacija koje se bave  podrškom osoba koje žive sa HIV-om i LGBT pravima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.