Održana akcija "Batajnica 744 - zakopana istina" 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom održali su danas akciju „Batajnica 744 – zakopana istina“, kako bi ukazali na posmrtne ostatke kosovskih Albanaca koji su pronađeni u masovnoj grobnici u Batajnici.

Tokom akcije, aktivisti su u Knez Mihailovoj ulici razvili transparent sa imenima Albanaca koji su ubijeni i čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici, a zatim su transparent posuli zemljom, kako bi ukazali na prikrivanje informacija o tim zločinima.

Predstavnik Inicijative Marko Milosavljević rekao je da su akciju organizovali jer u „zvaničnom narativu u Srbiji“ nema govora o albanskim žrtvama tokom ratnih zločina na Kosovu.

„Danas želimo da pokažemo da jedan od najtežih zločina predstavljaju tajne grobnice iskopane ne samo u Batajnici, nego i u Perućcu i Petrovom selu, Rudnici, o čemu se ne govori, već imamo 20 godina ćutanja, a u zvaničnom narativu i u društvu samo su priznate i samo se mistifikuju srpske žrtve“, rekao je Milosavljević.

On je dodao da „nema govora o vladavini prava“ ako se zločini koje su počinili državni organi Srbije „i dalje zakopavaju“.

Predstavnica Žena u crnom Stanislava Zajović rekla je da je tokom NATO bombardovanja celokupno stanovništvo bilo izloženo razaranju i nasilju, ali da je albansko civilno stanovništvo bilo izloženo i „etničkom čišćenju od strane režima Slobodana Miloševića“.

„Jedna od najvećih lokacija na kojima su nađeni leševi je Batajnica i mi danas želimo da se ovom akcijom obratimo građanima i institucijama Srbije – da se prekine sa ćutanjem i skrivanjem isitne o masovnim grobnicama u Srbiji, da se procesuiraju svi koji su učestvovali u skrivanju tog zločina i da se obelodane svi podaci vezani za nestale tokom rata na Kosovu“, rekla je Zajović.

Ona je dodala da pozivaju pravosudne organe da procesuiraju odgovorne za zločine na Kosovu. Zajović je pozvala i da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca koji su osudjeni u Hagu.

Akcija je završena ispred Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari