Održana komemoracija jevrejskim žrtvama u Zrenjaninu 1Foto: M. P.

Spuštanjem venaca u Begej i komemorativnim skupom na pešakom mostu u Zrenjaninu danas je obeleženo 77. godina od deportacije Jevreja u logore u Beogradu.

Molitvu za mrtve služio je rabin za Srbiju Isak Asijel, pomenuvši  stradale na svim stratištima u nekadašnjoj Jugoslaviji i logorima širom Evrope. Prisutnima se obratio 95-godišnji Teo Kovač,koji je preživeo ratni teror.

– Preživeo sam nekim čudom. Ovaj skup je sećanje na sve banatske Jevreje, uz napomenu da je Banat imao neslavnu prošlost i da je postao prvi oslobođen od Jevreja, već u avgustu 1941. godine – podsetio je Teo Kovač.

Pre početka Drugog svetskog rata u Banatu je živelo 4.113 Jevreja, a u Zrenjaninu oko 1.300. Imali su ovde svoju opštinu, biblioteku, sinagogu, navedeno je na komemoraciji.

– Jevreji su početkom rata bili prvi na udaru, počela je pljačka radnji i kuća a 14. avgusta 1941. godine pohapšene su sve jevrejske familije koje su još bile u svojim domovima. Tada je zauvek nestalo oko 1.200 zrenjaninskih Jevreja, dok je stotinak uspelo da izbegne hapšenja, a Banat je postao neslavna sredina koja se pod nacističkom vlašću među prvima proglasila za oslobođenu od Jevreja – navela je Ivana Kukolj Solarov iz Jevrejske opštine Zrenjanin.

Vence u Begej, kojim su 1941. na šlepovima odvezeni zrenjaninski Jevreji, sa mosta su u vodu pustili predstavnici brojnih jevrejskih opština, preživeli zrenjaninski Jevreji, predstavnici grada zrenjanina. Nakon komemoracije, u Narodnom muzeju je održana svečana akademija, a potom je u malom salonu Narodnog muzeja otvorena izložba o učešću Jevreja iz Srbije u Prvom svetskom ratu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari