Održana komemoracija za civilne žrtve akcije "Oluja" u Gruborima 1Foto: Eugen Jakovčić

Važno je da mržnja prestane i ne prenosi se na nove generacije jer samo tako možemo graditi bolju Hrvatsku, izjavio je u sredu potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević tokom komemoracije za civilne žrtve operacije Oluja u avgustu 1995. u Plavnom i Gruborima, saopštilo je danas Srpsko narodno veće..

“Nažalost, svi koji znaju šta se dogodilo u Gruborima pre 26 godina odabrali su ćutnju, odabrali su da štite one koji su počinili zločin. Oni koji su odabrali ćutnju i oni koji su počinili zločin, kao i svi mi ovde, treba da budemo svesni vrednosti ljudskog života, pa i u ratu kada se gine. Nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila“, rekao je Milošević na komemoraciji koju su organizirali Srpsko narodno veće (SNV) i Veće srpske nacionalne manjine Šibensko – kninske županije.

Ne treba deliti žrtve niti zločine jednih opravdavati zločinima drugih, rekao je on.

Poručivši kako ne treba deliti žrtve niti zločine jednih opravdavati zločinima drugih, Milošević je naglasio da sam oproštaj nije legitimacija zločina niti znači zaborav, već znači „da smo se odlučili za budućnost i nadu“.

“Oni koji su nekažnjeno počinili strašan zločin nisu računali na to da će se žive duše koje su odavde prognane vratiti“, kazala je potpredsednica SNV-a i saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga.

Istaknula je kako je država napokon započela s obnovom Grubora i kako su već učinjeni prvi koraci u tom pravcu.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića Veran Matić itakao je kako je Hrvatska do sada „zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla“.

„Do sada je država u odnosu prema Gruborima zakazala u svemu u čemu je mogla – sprečavanju masakra i paljenja sela, kažnjavanju onih koji su zločin počinili, nije omogućila povratka, ometala je pravdu, na kraju je i sud priznavo da se zločin dogodio ali da on ne raspolaže dokazima na osnovih kojih bi mogao kazniti odgovorne i počinioce. Sa obnovom Grubora pokazala bi da u konačnici nije u svemu zakazala“, poručio je Matić dodajući da povratak nekadašnjih meštana ne može biti nikome pretnja niti bilo koga može ugroziti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.