Održana protestna šetnja na Savskom keju u Novom Beogradu: Vlast da poštuje zakone i sruši nelegalne objekte 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Na Savskom keju u Novom Beogradu večeras je održana protestna šetnja sa koje je zatraženo da vlast poštuje zakone i sruši nelegalne objekte na levoj obali Save – splavove, kuće, čak i jedan dvorac koji se tamo nalazi, jer svojim postojanjem, ali i stalnim saobraćajem ugrožavaju nasip koji može da pukne, što bi, kako je rečeno, dovelo do katastrofe.

Na protestu nazvnim „Buna protiv mafije – stop uništavanju infrastrukture“, organizatori su učesnicima, a bilo ih je oko 300, pokazivali kako se ti objekti, uključujući i splavove, nelegalno snabdevaju vodom, bušeći nasip da bi sproveli cevi, a struju kradu sa reni bunara, a da za te zloupotrebe i krivična dela niko ne odgovara.

Organizator Oliver Ilić iz udruženja „Savski nasip“, ukazao je kako vlast ne postupa ni po rešenjima koja su izvršna, i odgovornost prebacuju između opštinske, gradske i republičke nadležnosti.

Predsednik skupštinskog odbora za ekologiju Aleksandar Jovanović poručio je da jednog dana, kad se vlast promeni, svi krivci, uključujući bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kriminalce i starlete, treba da znaju da tog divljeg naselja na levoj obali Save – neće biti.

O Savskom nasipu znamo sve. Ljudi iz vlasti su izgradili sebi vikendice tamo gde ni ašov ne smeš da zabodeš, ekao je Jovanović.

Funkcioner Narodne stranke Aleksandar Anđelković, koji je i profesor Šumarskog fakulteta na predmetu Projektovanje nasipa, poručio je da je i ta partija napravila projekat da se sve to sruši, jer nasip nije projektovan ni za bušenje, noiti za prolazak automobila i kamiona.

Proboj nasipa na samo jednom mestu srušiće ga čitavog. I tad je kasno da se uradi bilo šta, doći će do katastrofe, upozorio je on.

Prema rečima Igora Radoševića iz Stranke slobode i pravde, Savski nasip je oštećen na više od 50 mesta i ako pukne biće ugroeno 100.000 stanovnika Novog Beograda, a najveći problem su poprečni putevi sagrađeni do tih nelegalnih kuća, jer će oni direktno usmeriti vodu na njega u slučaju velikih poplava.

Šta se dešava ako nasip popusti – ovo će, kao i pre 100 godina biti močvarno područje, ovde će biti ušće Save u Dunav, napomenuo je on i poručio da aktuelnim vlastima ovo neće proći i da će jednog dana biti srušeno.

Zoran Bukvić iz pokreta Ne davimo Beograd podsetio je da su doneta rešenja da se uklone pristupni putevi, poput onog do sportskog centra, koje je u postupku izvršenju, ali da za godinu dana to nije učinjeno, niti je vlasnik platio kaznu.

Učesnici dvočasovnog protesta nosili su natpise „Mi branimo nasip – nasip brani nas“, „Ne damo reku“, „Hoćemo reku“, „Šapiću bitango“, „Nije Vučić najgori, dokaz je Šapić“.

Dok je protest trajao, zaustavljen je saobraćaj nasipom, a desetine automobila, koji tuda saobraćaju i pored zabrane, bilo je prinuđeno da se vrati nazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari