PALATA PRAVDEfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

U Višem sudu u Beogradu održano je pripremno ročište u parničnom postupku protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja prošle godine u školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet učenika i čuvara te škole. Ovu parnicu podneo je dečak J. D. koji je ranjen u pucnjavi, odnosno njegovi roditelji kao zakonski zastupnici, i to za naknadu štete usled fizičkog i psihičkog bola i pretrpljenog straha. Sledeće pripremno ročište zakazano je za 31. maj.

Na pripremnom ročištu u parničnom postupku protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja prošle godine u školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet učenika i čuvara te škole strane su predložile dokaze koji će se izvoditi tokom parničnog postupka.

Vladimir Popović, punomoćnik porodice Dimitrijević, koja je tužila Kecmanoviće, predložio je saslušanje roditelja ranjenog dečaka, saslušanje Kecmanovića, veštačenje maloletnog J. D. od strane komisije veštaka ortopeda, traumatologa i neuropsihijatra na okolnosti umanjenja opšte životne sposobnosti.

Takođe je predloženo veštačenje K. K. na okolnost da li je tog dana bio sposoban za rasuđivanje, prenosi RTS.

Popović je rekao da se protivi prekidu ovog parničnog postupka, smatrajući da je nesporna odgovornost roditelja K. K. jer su ga, kaže, vodili u streljanu i obučavali da rukuje oružjem.

Punomoćnica tuženih Kecmanovića Marina Ivelja se saglasila sa predlogom da se uradi veštačenje K. K. Takođe je tražila da sud pribavi izveštaj Centra za socijalni rad Stari Grad, a na okolnosti da li je bilo problema u porodičnima odnosima Kecmanovića.

Kao dokaz je predložila i zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru škole nakon događaja 3. maja, kao i rešenje o disciplinskoj odgovornosti za pedagoga, psihologa, sekretara i direktora škole iz juna prošle godine.

Ivelja je rekla i da dostavlja snimak iz Streljačkog kluba Partizan sa kog se, rekla je, jasno vidi da je obuku K. K. prvi put pružio predsednik tog kluba, a ne otac Vladimir K.

Ivelja je predložila i elektronski dnevnik K. K., prepiske između njega i razredne nakon ekskurzije u januaru prošle godine.

Sanja Gunjić, zastupnik tužene škole i zamenik državnog pravobranioca, predložila je da se sasluša svedok ispred ustanove koja vrši nadzor obezbeđenja škole, kao i saslušanje zaposlenih koji su tog 3. maja bili prisutni.

Sudija u postupku je odbila predlog advokatice porodice Kecmanović da se parnični postupci spoje.

Sledeće pripremno ročište zakazano je za 31. maj, kada će sudija odlučiti o predloženim dokazima.

Advokatica porodice Kecmanović Marina Ivelja ponovila je pred novinarima da smatra da je „suludo što se vodi toliko parničnih postupaka“.

„Trenutno imamo pet postupaka i u svih pet će biti saslušani tuženi, učiteljica, nastavnica, psiholog, pedagog, direktor škole, dakle radimo jedan petostruki posao, umesto da se sve parnice vode kao jedna parnica i da se na taj način skrate sudski troškovi“, rekla je advokatica iz kancelarije „Borović“.

Dodala je da nakon idućeg pripremnog ročišta biti saslušani roditelji K. K.

„Odradiće se veštačenje sposobnosti za rasuđivanje maloletnog Koste Kecmanovića i to će veštačenje biti obavljeno u tri predmeta. Za sada je određeno da se obavi veštačenje njegove sposobnosti u trenutku izvršenja dela. Veštačenje do sada nije odrađeno“, navela je Ivelja i ukazala da je stav suda kojim će se redosledom izvoditi dokazni predlozi.

Inače je zbog ubistva koje se dogodilo 3. maja do sada podneto ukupno pet tužbi u parničnom postupku, a pred Višim sudom se vodi i krivični postupak koji je pokrenulo Više javno tužilaštvo protiv oca, majke, vlasnika i instruktora streljane u koju je išao maloletni K. K.

Za sledeću nedelju zakazano je ročište u tom krivičnom postupku, a na suđenju bi svoj iskaz trebalo da da majka maloletnika koji je pucao, Miljana Kecmanović, koja se brani sa slobode. To suđenje je zatvoreno za javnost.

Takođe, tokom iduće nedelje trebalo bi da se nastavi i suđenje u parničnom postupku koji je pokrenulo 27 članova porodica dece ubijene u Ribnikaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari