Prošlog vikenda od izvorišta Lima kod Plavskog jezera do ušća Mileševke u ovu reku u Prijepolju održana je jubilarna, deseta po redu turističko-sportska manifestacija „Limska regata 2009.“ Regata je okupila tridesetak posada sa oko 300 raftera iz Čačka, Lajkovca, Pančeva, Banovaca, Zemuna, Beograda, Prijepolja, kao i ekipe iz Bugarske, Mađarske i Crne Gore, koji su stazu dugu 130 kilometara prošli u tri etape.

– Ovo je za nas bio mali jubilej, jer smo se mi u Prijepolju u Planinarsko-skijaškom klubu (PSK) „Kolovrat“ polovinom juna 2000. godine prvi put upustili u jednu ovakvu avanturu na Limu, kaže Dragoljub Simović, predsednik kluba i dodaje da je sada „Limska regata“ prerasla u značajnu sportsku i turističku manifestaciju sa sve većim brojem poklonika ekstremnih sportova na vodi.

Boris Purjakov iz Zemuna, predsednik Rafting saveza Srbije koji je sa Turističkom organizacijom Srbije organizovao i ovu regatu na Limu, ne krije zadovoljstvo zbog učešća velikog broja raftera. „Bilo je sve veličanstveno i ja sam oduševljen onim što smo doživeli na Limu. Ima izuzetno atraktivnih deonica koje podižu adrenalin. Bio sam na raftingu u Brazilu, Koreji, Karibima i Americi, ali Lim je nešto iznad svega i ova reka mi je u srcu, tako da sam i svom klubu dao ime „Liman“, kaže Purjakov.

Tamnu senku na regatu kao i na druge manifestacije na Limu „baca“ nečistoća i divlje deponije na obali i u koritu reke, zbog čega su svi njeni učesnici apelovali na vlasti lokalnih samouprava u sredinama kroz koje rafteri prolaze, da povedu više računa o ovom, izgleda, još nepremostivom problemu. O tome je govorio i Svetislav Kazakov, vođa posade kluba „Arzus“ iz Stare Zagore u Bugarskoj. „Sve je dobro, počev od vode do prirodnog okruženja. Druženje sa svim rafterima je na visokom nivou, ali mnogo zabrinjava ogromna nehigijena i velike količine smeća“, upozorava on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari