Italijanski Ustavni sud ukinuo je imunitet premijeru Silviju Berluskoniju, zahvaljujući kojem je do sada izbegao tri suđenja. Uprkos takvoj odluci Berluskoni je izjavio da će ostati na vlasti i ocenio da sud predstavlja „“politički organ“, kojim dominira levica.

Italijanski premijer je takođe izjavio da je takva odluka suda „farsa“, prenele su agencije. Berluskoni je dodao da postoji grupa sudija koji su „crveni“, ali su izuzetno dobro organizovani i koriste pravosuđe u svrhu političke borbe. Ustavni sud Italije doneo je odluku da je zakon o imunitetu protivan ustavu. Sud, koji je ovaj zakon počeo da razmatra u utorak, saopštio je da takva odredba narušava princip sadržan u italijanskom ustavu da su svi građani pred zakonom jednaki. Odluka Ustavnog suda, ukoliko bude potvrđena, mogla bi da dovede do ponovnog otvaranja slučajeva protiv italijanskog premijera i ugrozi njegovu vladu desnog centra, ocenjuju analitičari.

Berluskoni tvrdi da nije kriv ni za jednu od optužbi koje mu se stavljaju na teret. Kontroverzni zakon, po kome oni koji obavljaju četiri najviše državne funkcije, uključujući i premijersku, imaju imunitet od krivičnog gonjenja, bio je jedan od prvih zakona koje je usvojila Berluskonijeva konzervativna vlada prošle godine kada je osvojila treći mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari