Pripadnici EUFOR-a pretresli su juče kuću Milice Avram, sestre generala Ratka Mladića, i kuću supruge njegovog pokojnog brata Radinke Mladić, potvrdio je Srni portparol EUFOR-a Pet O’Kalahan.

Ove dvije kuće u naseljima Vojkovići i Kasindo pretresene su u okviru potrage za generalom Mladićem, nekadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske, optuženim za ratne zločine pred Haškim tribunalom. O’Kalahan je rekao da je tokom akcije, koja je počela u četiri časa ujutro, izuzeta određena dokumentacija koja, eventualno, sadrži podatke koji će pomoći pri lociranju Ratka Mladića. „Sva oduzeta dokumentacija biće zapečaćena i prebačena u EUFOR-ov kamp u Butmiru, kod Sarajeva, a zatim predata istražiocima Haškog tribunala“, rekao je O’Kalahan.

On je dodao da je operacija provedena na zahtjev Haškog tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za Mladićem.

V. d. visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan dao je punu podršku jučerašnjoj zajedničkoj akciji EUFOR-a, NATO-a i policije RS. „Sve naše napore smo preusmjerili na mrežu pomagača Ratka Mladića u BiH, nakon što je u ljeto prošle godine uhapšen Karadžić. Akcija je dio regionalnih napora da se Mladićizvede pred lice pravde i da se na taj način ukloni opterećenje koje, zbog njegovog odbijanja da se preda, gasi nade milionima ljudi“, rekao je Gregorijan.

On je istakao da će Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i dalje podržavati aktivnosti koje preduzimaju međunarodni i lokalni organi vlasti „na ispunjavanju ove zakonske i moralne obaveze“. „Obaveza ostvarivanja pune saradnje s Tribunalom je na prvoj stranici Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međunarodne i lokalne bezbjednosne institucije i agencije za provođenje zakona su odlučne u namjeri da ispune mandat“, dodao je Gregorijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari