Novopazarski Dom kulture „Oslobođenje“ menja ime u Kulturni centar Novi Pazar. Inicijativu o promeni imena treba da podrži Gradsko veće i potvrdi gradski parlament na prvom sledećem zasedanju. Posle smene direktora, na poslednjem prošlogodišnjem zasedanju Gradske skupštine, počelo je sređivanje stanja u toj ustanovi.

– Cilj nam je da afirmišemo sve kvalitetne kulturne sadržaje, da otvorimo vrata ove ustanove za sve kreativne kulturne poslenike, ali i da uspostavimo saradnju sa kulturnim centrima, prvo u opštinama u okruženju, zatim i sa ostalim u zemlji i inostranstvu. Naš poseban interes je da tradicionalne kulturne manifestacije, kao što su Festival omladinskih horova Srbije i slikarske kolonije, vratimo na mesto koje im pripada po kvalitetu i značaju. Kultura mora da dobije svoje mesto u ovom gradu – rekao je za naš list Zenib Biberović, v.d. direktora Kulturnog centra.

Odlukom novog direktora smenjen je stari i imenovan novi sedmočlani Programski savet na čijem čelu je sada akademski slikar Ervin Ćatović. Biberović ističe da će ovaj grad vrlo brzo dobiti strategiju razvoja kulture jer „sve ideje i projekti moraju da se pretoče u taj izuzetno važan dokumenat“.

– Individualni rad se skida sa dnevnog reda, a timski izlazi u prvi plan. Ono što nije bilo dobro vrlo brzo će se promeniti. Odmah krećemo u adaptaciju zapuštenog prostora i u adekvatna kadrovska osveženja. Na programima moraju da rade stručni ljudi i isključujemo svaku improvizaciju – naglašava Biberović.

Veliki problem u realizaciji programskih sadržaja je nedostatak finansijskih sredstava, jer je u opštinskoj kasi za kulturne sadržaje planirano samo 400.000 dinara. Novi direktor Kulturnog centra rešenje ovog problema vidi u obezbeđivanju inostranih donacija i u zajedničkim projektima sa drugim kulturnim centrima.

Nagomilani problemi u ovoj ustanovi na površinu su izašli kada je, polovinom novembra prošle godine, Aida Ćorović, predsednica Upravnog odbora, podnela ostavku. Kap je prelila čašu kada na promociji jedne knjige nije dozvoljeno točenje alkohola u kafeu Multimedijalnog centra. Bivši direktor Rifat Redžović prvo se pozivao na odredbe Statuta Doma kulture, a onda na ličnu zabranu. Posle toga svoje nezadovoljstvo stanjem u toj ustanovi, u razgovoru sa čelnicima grada, izrazili su i zaposleni u Domu kulture. Redžović je smenjen i na njegovo mesto imenovan je Zenib Biberović, koji je u kabinetu gradonačelnika bio zadužen za turizam, omladinu i sport.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari