Predstavljen ogledni digitalni udžbenik iz biologije 1Foto: Ministarstvo prosvete i nauke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na predstavljanju digitalnog udžbenika iz biologije za peti razred osnovne škole, da ove godine sve osnovne škole treba da budu povezane na brzi Internet.

„To je neophodno, ako hoćemo da uvedemo pilot projekat – digitalne udžbenike u 2.000 učionica. Vlada Srbije je za to u budžetu za 2018. godinu odvojila 70 miliona evra“, rekla je Brnabić novinarima, u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“, posle prvog oglednog časa na kojem je korišćen digitalni udžbenik.

Brnabić je rekla da je zadovoljna tempom reformi u obrazovnom sistemu.

„Ovo je apsolutno najvažniji zadatak koji je pred nama i sigurno jedan od najtežih zadataka. Ako ovo uradimo kao što smo počeli da radimo onda smo osigurali potpuno drugačiju budućnost i za našu zemlju i za svu našu decu“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da su prošle godine uvedene informacione tehnologije, programiranje i kodiranje kao obavezni predmeti od petog razreda, nabavljena je oprema, sve osnovne škole su povezane u Akademsku mrežu Srbije. i da je u okviru reforme obrazovanja uveden elektronski dnevnik u 556 škola.

U školama u kojima je uveden elektronski dnevnik, vreme koje nastavnici koriste za administrativne poslove smanjeno je za tri četvrtine, istakla je Brnabić.

„Prepolovljen je broj izostanaka zato što se izostanci automatski registruju i obaveštavaju učitelji, profesori, direktori škola, pedagozi, ali i roditelji“, rekla je ona.

Upitana da li zna ko stoji iza investitorke Snežane Mitković, koja je izgradila bespravni objekat od oko 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika, Brnabić je odgovorila da je upoznata sa slučajem, ali ne zna ko je bio investitor.

Ona je rekla da će novinari naknadno dobiti odgovor na to pitanje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da će biti digitalizovan ceo obrazovni sistem.

Zakon o udžbenicima, kako je rekao, mora da uvaži standarde digitalnih udžbenika, dobio je sva potrebna mišljenja, a krajem marta će ući u skupštinsku proceduru.

Šarčević je istakao da je prednost uvođenja digitalnih udžbenika to što nastavnici imaju više vremena da se posvete učenicima.

Na pitanje novinara da li će roditelji plaćati ove udžbenike i koliko će oni koštati, Šarčević je rekao da o cenama još nisu razgovarali, jer je reč o pilot projektu.

„Ništa nije džabe sem za socijalne kategorije za koje država ima pare“, rekao je Šarčević.

On je dodao da se uvođenjem digitalnih udžbenika smanjuje broj potrebnih knjiga čime će biti smanjena cena koju će plaćati roditelji.

Govoreći o digitalnom udžbeniku „Biologija 5“, Šarčević je naveo da je Nacionalna geografija potvrdila da se radi o kvalitetnom nastavnom materijalu.

„Otvaramo vrata novim modelima i načinima učenja, lakšoj torbi, jeftinijim udžbenicima, aktivnijem učešću dece“, rekao je Šarčević.

Autori štampanog i digitalnog udžbenika „Biologija 5“ su nastavnica biologije u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ Marina Drndarski i profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Gordana Subakov Simić i urednički tim izdavačke kuće Novi Logos.

Drndarski je rekla da digitalni udžbenik sadrži igrice, video i audio materijale, zanimljive eksperimente koje učenici mogu da urade u učionici ili kod kuće.

Ona je rekla da od ove godine počinje „spiralni način učenja“, a to znači da će se program biologije pratiti kroz iste oblasti od petog do osmog razreda.

„Na ovaj način možemo da proveravamo znanje učenika pojedinačno, kao i čitavog odelenja“, istakla je Drndarski i dodala da roditelji mogu da prate napredovanje svoje dece preko računara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.