Agrokombinat, nekada jedan od najvećih poljoprivrednih dobara u Vojvodini, prodat je Industriji mesa „Matijević“ iz Novog Sada. Kompletna (preostala) imovina ovog kombinata prodata je po ceni od 7,6 miliona evra, koju je u stvari utvrdio Privredni sud kao početnu, jer nije bilo drugih ponuda.

Zoran Matijević je nakon licitacije najavio da će zemlja, oko 1.300 hektara, biti obrađivana zajedno sa kompleksom kombinata Ravnica iz Bajmoka, takođe u sastavu IM Matijević.

Uz ratarstvo, plan je da se u kombinatu razvija i stočarska proizvodnja, a kako je trenutno samo 26 radnika, oni će po svoj prilici ostati tu i dalje, a novi vlasnik najavljuje da će eventualno zaposliti i nove. U pogledu ostale imovine, mehanizacije i objekata, oni će biti prodavani prema nahođenju i potrebi, rekao je Matijević.

A kada je reč o ceni, kupac navodi da je za njega to gornja granica, jer je Kombinat u veoma lošem stanju. Za razliku od njega, mali akcionari smatraju da je Kombinat prodat za bar tri miliona ispod svoje stvarne cene – za oko 5.000 evra po hektaru, iako trenutna cena iznosi najmanje 8.000 evra. Nakon namirivanja dugova poverilaca, zbog čega je Agrokombinat bio u stečaju a zatim je proglašen i bankrot, mali akcionari će možda dobiti samo minimalan iznos.

Predstavnik skupštine malih akcionara Josip Ivankovič navodi da je očito reč o nameštenoj prodaji, s obzirom da i nije bilo drugih ponuda, i podseća da su tako, gotovo u bescenje, prodati i silos i farma svinja koji su nekada pripadali Agrokombinatu.

Stečaj obezvredio Kombinat

Mali akcionari su međutim znatno više nezadovoljni onim što se događalo pre prodaje, tvrdeći da je pod maskom stečaja veliki deo imovine kombinata rasprodat, ali da je sve to otišlo u privatne ruke, jer dugovi nisu vraćeni, te je Agrokombinat i iznet na pijacu opterećen dugovima. A kako kaže Josip Ivanković, samo od redovne obrade zemlje – a do skoro je kombinat imao u posedu oko 8.000 hektara – mogli su se vratiti dugovi i okončati stečaj. „Nekome je bilo u interesu da se stečaj odugovlači i Kombinat obezvredi“, kaže Ivanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari