Oko 95.000 preduzetnika dobilo poreska rešenja preko aplikacije ePorezi 1Foto: Pexels

Rešenja o poreskim obavezama i doprinosima za 2020. godinu dobilo je oko 95.000 preduzetnika paušalaca i dostavljena su im u poresko sanduče preko aplikacije ePorezi, a elektronska poreska rešenja preuzelo je do sada njih oko 24.000, rečeno je danas na konferenciji o modernizaciji sistema paušalnog oporezivanja.

Rok za izmirenje obaveze za januar ističe 15. februara. Preduzetnici koji nisu preuzeli rešenja trebalo bi da instaliraju aplikaciju sa sajta Poreske uprave i pribave kvalifikovani elektronski sertifikat, a rešenje u ime preduzetnika može da preuzme knjigovođa ili druga osoba sa sertifikatom.

„Reforma sistema paušalnog oporezivanja je jedna od najvažnijih koju smo sproveli u poslednjih nekoliko godina u cilju kreiranja povoljnog ambijenta za poslovanje“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Dodala je da je napravljen potpuno predvidiv, transparentan i objektivan sistem bez arbitriranja koji pomaže u borbi protiv korupcije i sive ekonomije.

Ona je rekla da je uvedena efikasnost i jednostavnost u poslovanje što će privredi ušedeti stotine hiljada evra godišnje.

Predsednik Nadzornog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladislav Cvetković rekao je da je reformom paušalnog oporezivanja rešena jedana od važnih preporuka NALED-a iz Sive knjige još iz 2015. godine kada je to istaknuto kao prioritet.

„Na reformi paušalnog oporezivanja radili smo od 2018. godine u okviru projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji sprovode NALED i Republički sekretarijat za javne politike, a podržava američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID)“, rekao je Cvetković koji je istovremeno i direktor kompanije Prajsvoter haus kupers (PricewaterhouseCoopers).

Dodao je da je sada oporezivanje paušalaca zatvoren sistem elektronske uprave jer preduzetnik može da registruje firmu, započne poslovanje, dobije poresko rešenje, plati poreze i doprinose, a da ne kroči u filijalu Poreske uprave.

Cvetković je rekao da je prvi put uvedena objektivna formula za obračun poreza i doprinosa, pa preduzetnici mogu uz pomoć kalkulatora da ga izračunaju za tekuću godinu i približno za naredne tri godine.

„Preduzetnici koji zapošljavaju dodatne radnike neće imati veći porez, a nova pogodnost je i to što je ograničen rast poreske osnovice na najviše deset odsto godišnje do 2023. godine“, rekao je Cvetković.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da je donošenje rešenja za paušalce u elektronskom obliku nastavak unapredjenja elektronskih servisa Poreske uprave.

„Mislim da smo reformom sistema paušalnog oporezivanja doprineli predvidivosti u poslovanju i digitalizaciji poslovnog okruženja“, rekla je Marković i dodala da je ove godine registrovano novih 500 paušalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari