Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević: Marko Miljković otrovao Gorana Mihajlovića 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu u toku je svedočenje okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića u postupku protiv Belivukovog klana kom se sudi za sedam teških ubistava i brojna druga krivična dela, prenosi N1.

Nikola Spasojević nastavio je svoje neometano izlaganje. Na prethodnom ročištu saradnik Spasojević svedočio je o svom učestvovanju u ubistvu Gorana Mihajlovića.

Danas je kazao da je njemu bilo rečeno da je Gorana Mihajlovića ubio Marko Miljković otrovom ali mu nije bilo rečeno kojim. „Znam da kad sam ga video nije izgledao kao da je ‘preklan’“, naveo je.

Zatim je Spasojević govorio o ubistvu Ljubomira Kiće Markovića, a ko je nije predmet ove optužnice.

Prema tvrdnjama Spasojevića, Kiću Markovića je ubio Ljubomir Lainović, jer mu je Lainović jednom prilikom rekao: „E, kad ja moram da vam rešavam stvari na tribini“.

Inače, Kića Marković je bio vođa druge frakcije Partizanovih navijača koja nije bila u dobrim odnosima sa Belivukovom grupom.

Zatim je saradnik Nikola Spasojević govorio o dvostrukom ubistvo u Atini, koje je organizovao Veljko Belivuk.

Govorio je Spasojević da je došao u Grčku kako bi učestvovao u pripremi ubistva. U Atinu je došao i Veljko Belivuk zajedno sa Milošem Budimirom, inače trećeoptuženim ovom sudskom postupku.

Spasojević je ispričao da mu je Belivuk tada u Atini rekao da treba da bude likvidiran istaknuti član „škaljarskog“ klana sa nadimkom „Lisac“, a da je tek kasnije saznao da je to Igor Dedović.

„U ekipi ubica koje su trebale da likvidiraju Dedovića bili su Ljubomir Lainović Milinko Brašnjević i ljudi sa nadimcima „Matori“ i „Leptir“, ali ja ne znam ko su njih dvojica. Brašnjević i Lainović su mi ispričali jednom prilikom u Makedoniji, kada sam im nosio novac koji su im slali Veljko i Marko, da je Brašnjević ubio Igora Dedovića, a Lainović je ubio Stevana Stamatovića“, naveo je Spasojević.

Još jedno ubistvo u koje nije predmet optužnice, a koje je Spasojević pominjao je ubistvo Mirka Kojića koji je učestvovao u likvidaciji karatiste Vlastimira Miloševića na šinama, a ubistvo Miloševića je, prema njegovim rečima, organizovao Marko Miljković.

Rekao je Spasojević da je Veljko Belivuk trebalo da ubije Kojića jer je Marko prethodno ubio Gorana Mihailovića: „Tako je bilo jednog ubije Marko pa jednog Veljko“.

Ubistvo Ljubomira Lainovića takođe nije predmet optužnice, ali su ga pominjali ne samo Spasojević, već i prethodni okrivljeni saradnici.

Veljko Belivuk mi je pokazao sliku ubijenog Lainovića i rekao mi je tada ‘ubijen je zato što je mnogo laprdao’“, rekao je Spasojević.

On je još rekao i da mu je Milinko Brašnjević ispričao da je Lainovića ubio izvesni „Zemo“.

Zatim je Spasojević govorio i ubistvima koja jesu predmet optužnice – ubistvo Aleksandra Gligorijevića Pukija i Gorana Veličkovića Goksija.

Gligorijevića je, prema rečima Spasojevića, sekirom ubio Belivuk, a Veličkovića na isti način je ubio Marko Miljković.

Spasojević je rekao da mu je nakon ubistva Gligorijevića Miljković rekao: „Priđi kume, pogledaj. E ovako, kume, prolaze izdajnici“.

Prema rečima Spasojevića, na leđima Gligorijevića bilo je izrezbareno „izdaja“.

Podsetimo, okrivljeni Nikola Spasojević je dobio status okrivljenog saradnika jer je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice i dobio 14 godina zatvora ukoliko bude govorio istinu o krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret, kao i o svojim saznanjima o krivičnim delima za koja se terete ostali optuženi članovi Belivukovog klana.

Osim Spasojevića sa tužilaštvom su sporazume sklopili i okrivljeni Srđan Lalić, kao i okrivljeni Bojan Hrvatin. Lalić je dobio 18, a Hrvatin 15 godina zatvora za priznanje krivice i istinito svedočenje. Obojica su završila svoja svedočenja tokom ovog suđenja i obojicu su ispitivali svi učesnici u postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari