Okrugli sto: Vojvođanski identitet je otpor prema nacionalizmu i politički stav

Ostavite komentar


  1. Mozete ds se izjasnjavate kao Slovaci, Madjari, Rumuni, Hrvati, Albanci tj kao pripadnici kog god hocete naroda. Kao vojvodjani ili jugosloveni ne mozete jer takvi narodi niti postoje niti su postojali. Koliko vidim jedino odrodjeni Srbi ateisti, brozoidi, bi hteli da budu vojvodjani, niko drugi.

  2. Necu traziti dozvolu od gospodina Nobody kako cu se izjasnjavati. Ne smatram sebe „odrodjenim Srbinom“ ako zelim da se distanciram od pocinilaca zlocina iz devedesetih,a sve u ime „srBstva. Niti sam ateist ako se gnusam svestenika koji blagosilja Skorpione pred njihov odlazak na krvavi pir da streljaju decu. A mozda sam „brozoid“ ako izjavim da se tada zivelo srecno.bezbrizno,lagodno…..

  3. Nobody…
    Ni Srbi nisu postojali oduvek. Nastali su nekad.
    Na Vasu zalost stvaranje nacija nije zavrseno.Posebno ne na tzv Balkanu.
    Jedna od sledecih je i Vojvodjanska. Pre ili kasnije. A najveci njen deo ce ciniti Srbi koji ne zele da budu deo kleronacionalistickog i sovinistickog naciona.

  4. „Vojvodjanski identitet“ u izvedbi ove beslin/gruhonjic/komsic&slicni ekipice je nista drugo do odraz njihove srbofobije i sovinizma u odnosu na Srbe i nista vise od toga ma u kakve fraze to umotali. Eventualno ako je jos neka interesna grupa izvan Srbije umesana. Taj njihov „vojvodjanski identitet“ i ta „vojvodjanska nacija“, kasnije i „vojvodjanski jezik“ pa i „vojvodjanska pravoslavna crkva“ i ko zna sta jos, bi se gradili po uzoru na hrvatski, bosnjacki ili milo-crnogorski scenario, odnosno na cepanju Srba, na mrznji u odnosu na Srbe, na lazima o srpskoj okupaciji, na pricama o ugrozenosti i obespravljenosti, na „dokazivanju“ da su „Vojvodjani“ u odnosu na Srbe nesto sasvim drugacije, civilizacijski i kulturoloski iznad i tome slicno. Ne treba to Vojvodini ni Vojvodjanima. Znamo kome to treba i ko ce potrcati da podrzi ove ideje. Zanimljivo i da Madjarima iz Vojvodine ne pada na pamet da se izjasnjavaju kao „vojvodjani“ sto je potvrdila i Kristina Rac nego se izjasnjavaju kao vojvodjanski Madjari tacnije kao „délvidéki Magyarok“ odnosno „Madjari juznih predela“.

  5. @Mirko

    Nemci ili ako cemo nekog blize, Hrvati, su pocinili mnogo ozbiljnije zlocine nego Srbi, sto po broju ubijenih, proteranih, po metodama itd. Medjutim nije nastala nikakva nova nacija ni od Nemaca ni od Hrvata bazirana na distanciranju od nacizma i ustastva ili od zlocina koje su Nemci pocinili kao kolonisti po Africi niti na gnusanju u odnosu na svestenstvo koje je blagosiljalo zlocine. Tako da…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.