Okupljanje za mir u Novom Sadu i tribina Novog optimizma 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Povodom obeležavanja Dana pobede i Dana Evrope 9. maja organizacije Zelena mreža Vojvodine, Građanske inicijative i pokret Novi optimizam organizuju u Novom Sadu okupljanje za mir i solidarnost i tribinu „Srbija na prekretnici“.

Miran skup održaće se 9. maja u 17 časova na platou kod spomenika Žrtvama racije a okupljeni će se solidarisati sa građanima Ukrajine, odavanjem počasti svim žrtvama fašizma.

Kako navode origanizator skupa, obeležavanje 9. maja nije moguće bez pitanja koliko je Srbija danas udaljena od Evrope, njenih vrednosti i sloboda.

Sa Keja žrtava racije, krenuće se u šetnju do Radničkog doma „Svetozar Marković“, Bulevar Mihajla Pupina 24, gde će se u 18 časova održati tribina „Srbija na prekretnici“.

Na trbini će govoriti Vladimir Međak, član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, Ivan Medenica, profesor FDU i teatrolog, Olga Manojlović Pintar, istoričarka, i Boris Varga, politikolog i novinar. Razgovor moderira novinarka N1 Aleksandra Godfroa.

Okupljanje za mir u Novom Sadu i tribina Novog optimizma 2
Foto. novi optimizam

Na početku prisutnima će se obratiti predstavnici ambasade Ukrajine u Srbiji, i organizacija Građanske inicijative, Zelene mreže Vojvodine i Novog Optimizma.

Na ovom skupu razmotriće se položaj i stavove Srbije u agresiji Rusije na Ukrajinu, analizirati politike protivnih EU i udaljavanja Srbije od evropskih vrednosti, kao i šta društvo može da uradi povodom ruskog narativa, koji je u Srbiji u funkciji uništavanja osnovnih evropskih vrednosti mira, slobode, istine.

Povodom najavljenog događaja u Novom Sadu, iz Pokreta Novi optimizam podsećaju da su pre godinu dana, na isti dan, u Novom Sadu održaoli sličnu debatu, a da je i danas pitanje ostalo isto – Zašto Srbija nije promenila stav po pitanju njenog odnosa sa Rusijo.

„Upravo zbog tog odnosa, Srbija dobija sve oštrija i najdirektnija upozorenja iz EU i sa zapada, posebno zbog neusaglašavanja sa odlukama EU protiv Rusiji. Iz Evrope stižu ocene da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, te da nema usklađivanja sa restriktivnim merama EU protiv Rusije“, poručuju iz NO..

Dodaju da „Novi Optimizam, danas godinu dana posle, u uslovima dominacije ruskog narativa u društvu, postavlja ključno pitanje za budućnost – Da li je moguća evropska perspektiva Srbije ako se nastavi urušavanje osnovnih vrednosti na kojima se EU temelji“, navodi se u saopštenju Novog optimizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari