Oleksandar AleksandrovicFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič uskoro napušta Beograd, odakle će, kako je kazao u oproštajnom intervjuu Danasu, odneti lepe uspomene.

„Utisci koje nosim sa sobom iz gostoljubive Srbije, koja je postala moj drugi dom, isključivo su pozitivni. Toliko su naši narodi i zemlje bliske kulturno, jezički, istorijski i karakterno da mogu reći da su sestre bliznakinje.“

Oni koji su imali prilike da upoznaju ambasadora Aleksandroviča slažu se da je neposredan, duhovit, učtiv i odmeren.

Često je davao otvorenu podršku evropskom putu Srbije. Zagovornik je i slobode medija pa se nije libio da zajedno sa desetinama čitalaca Danasa 2019. provoza krug biciklom oko Ade Ciganlije za slobodno novinarstvo.

Ukrajinci, kazao je za naš list, nikada ne gube smisao za humor pa se ponekad šale da su vlasti u Rusiji zaista „agenti Zapada“, pošto Kremlj čini sve moguće i nemoguće da Ukrajinci uđu u NATO.

Na taj način ambasador delom pojašnjava situaciju sa kojom se njegova država bori već osam godina od kada su Rusi 2014. izvršili invaziju na Ukrajinu i aneksirali poluostrvo Krim.

Kada je pre neku godinu bio gost tokom promocije knjige „Kratka istorija Ukrajine“ na štandu Danasa, u okviru Sajma medija, Aleksandrovič je i tada ukazivao na ono na šta ovih dana upućuju brojni međunarodni stručnjaci – da je „Ideologija ruske imperije bila da su države sve, a čovek ništa. Nasleđe te ideologije i današnja ideologija Moskve se ne uklapaju sa evropskim vrednostima i zato mi ne možemo da izgradimo sistem bezbednosti zajedno sa Rusijom“.

Upozoravao je i da Rusija ohrabruje srpske separatiste u Bosni i Hercegovini da otcepe entitet Republike Srpske i tako unište BiH. Za BIRN je jednom kazao da je Rusija koristila srpske ekstremiste da izvrše državni udar u Crnoj Gori.

„Putina ne zanima Srbija. On Srbiju koristi kao jedan od instrumenata da uništi Evropu. Jel to stvarno želi srpski narod? Vi dozvoljavate da Rusija koristi vas da uništi Evropu, gde vi idete da studirate i radite. To nema nikakvog smisla. Zbog tog razloga zapadni zvaničnici su upozorili Srbiju ‘da ne može sedeti na dve stolice'“, poručio je Aleksandrovič.

Javnost pamti i ambasadorovo pismo Bošku Obradoviću, lideru pokreta Dveri, i Nenadu Popoviću, čelniku Srpske narodne partije, zbog sastanka sa delegacijom samoproglašene Republike Krim.

„Ukrajina ne priznaje jednostranu Deklaraciju o nezavisnosti Kosova i uvek smo u toj politici bili vrlo dosledni. Dakle, dok se Ukrajina prema Srbiji odnosi prijateljski, poštujući njen suverenitet, neki njeni političari rade protivno našim interesima, kršeći naš integritet i teritorijalni suverenitet“, stajalo je u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari