Olenik: Krivična prijava protiv državnog sekretara zbog političkog pritiska na tužioce 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Advokat za ljudska prava Aleksandar Olenik izjavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića zbog, kako je objasnio, političkog pritiska koji pokušava da vrši na tužioce.

„Objavljene informacije o pritiscima državnog sekretara ministarstva pravde Radomira Ilića na tužioce u cilju izbora poslušnih članova Državnog veća tužilaca, po ko zna koji put potvrđuju da je tužilašvo pod potpunom kontrolom (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića. I u prošlosti se vršio pritisak na tužioce, ali nikada ovako transparetno i krajnje osiono“, rekao je Olenik agenciji Beta.

Kako je dodao, ima utisak da je takvo ponašanje državnog sekretara „namerno učinjeno javnim da bi se pojačao već postojeći strah tužilaca“.

Olenik je upitao zbog čega „onaj deo tužilaca sa ličnim i profesionalnim integritetom“ nije pokrenuo krivični postupak protiv državnog sekrera, već su odlučili da samo objave saopštenje za javnost.

„U odsustvu odgovora na ovo pitanje, siguran sam da mi je obaveza da pokrenem krivični postupak protiv državanog sekretara Ministarstva pravde Radomira Ilića, jer ako jedina reakcija našeg društva ostane samo saopštenje za javnost, sledeći državni sekretar će SMS porukom naređivati tužiocima šta treba da rade“, ocenio je Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari