Olenik: Nije tajna da Vučićev režim finansira zločinačke organizacije 1Foto: Medija centar

Svi desničari, pa i parlamentarni, vrše reviziju istorije Drugog svetskog rata, kao i ratova tokom 90-tih, u pokušaju sakrivanja četničkog fašizma, saradnje sa okupatorom i ratnih zločina i genocida u Srebrenici, smatra advokat i poslanik koalicije Vojvođani Aleksandar Olenik.

Vojvođansko istraživačko-analitičkog centra (VOICE), objavio je pre nekoliko dana informaciju da se među zastupnicima udruženja “Četnički pokret Sokolovi” iz Šida nalazi Miloš Stanimirović koji je osuđen 2012. godine za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata devedesetih u Tovarniku, u Hrvatskoj.

Takođe, naveli su da je ovo udruženje, iako je registrovano kao udruženje četnika sa osuđenim ratnim zločincem za zastupnika, dobilo sredstva na konkursu opštine Šid 2021. godine.

“Jednom od zastupnika, Stanimiroviću, suđeno je u bekstvu, a Županijski sud u Vukovaru ga je osudio na 10 godina zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sud je tada kao otežavajuću okolnost naveo da je Stanimirović “pokazao veliku količinu kriminalne volje, kao i upornost i bezobzirnost prilikom nanošenja telesnih povreda oštećenima”. Presudu je nakon žalbenog postupka, potvrdio 2016. godine i Vrhovni sud Hrvatske”, piše VOICE.

Komentarišući navode VOICE-a Olenik ističe da organizacije, poput “Četnički pokret Sokolovi”, promovišu nacionalističku politiku, ali i osuđene ratne zločince.

– Cilj im je namatanje lažnog kolektivnog sećanja, kako bi se zaštitili od novih optužnica. Nije tajna da režim Aleksandra Vučića iz budžeta finansira ove zločinačke organizacije, a onda loše glumi negodovanje zbog ulaska tih desničara u skupštinu. Rasprava o ovoj zloupotrebi budžeta će nam biti prioritet u skupštini, jer građani ne plaćaju porez da bi promovisali osuđene ratne zločince – ukazuje Olenik.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas lokalne vlasti u Šidu da prekinu finansiranje udruženja građana koja su “osnovali osuđeni ratni zločinci“.

“Ratni zločinci paradiraju po našim medijima, sede u političkim institucijama, a organi vlasti finansiraju rad njihovih organizacija“, navodi se u saopštenju i dodaje da LSV insistira da se sa takvom politikom prestane.

VOICE piše da je po NGO analyzer-u udruženje “Četnički pokret Sokolovi” prihodovalo 2019. godine 12.110 eura, a 2020. godine 12.587 eura.

“Na konkursu za dodelu sredstava iz budžeta opštine Šid za programe i projekte udruženja sa teritorije opštine Šid u 2021. godini, ovo četničko udruženje je 16. avgusta 2021. godine dobilo 95.000 dinara. Međutim, iz odluke komisije opštine Šid ne vidi se za koji projekat ili program udruženja su sredstva namenjena. Do objavljivanja ovog teksta redakcija VOICE-a nije dobila odgovor iz opštine sa kojim projektom su konkurisali niti smo dobili propratnu projektnu dokumentaciju na osnovu zahteva za informacije od javnog značaja”, navode iz VOICE-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari