Olenik: Vučić shvatio da ne može da ućutka Tviter, pa sprovodi teror 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIC

– Pošto je shvatio da armijom botova ne može da ućutka Tviter ili Fejsbuk, Aleksandar Vučić sprovodi kampanju terora prema svima koji slobodno govore. Sudovi, i pogotovo tužilaštva su nezakonit pritvor pretvorili u kaznu za sve koji slobodno govore – ukazuje za Danas advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik povodom saslušanja Nebojše Zelenovića zbog objave na tviteru.

Bivši gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović saslušan je danas pred Osnovnim javnim tužilaštvom zbog objave na tviteru iz 2019. godine u kojoj poredi broj članova Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Saveza komunista Jugoslavije i Nacionalsocijalističke partije Nemačke.

Zelenović nije prvi političar ili aktivista koji je izašao pred organe pravde zbog nekog stava ili tvrdnje izrečene kroz objave na društvenim mrežama. U mnogim prethodnim slučajevima sankcije za iskazano mišljenje bile su i mnogo ozbiljnije, kao što ukazuje Olenik.

On ističe da je hapšenje i privođenje zbog iskazanog mišljenja na društvenim mrežama već oprobana praksa kojom vlast pokušava da ućutka neistomišljenike.

On smatra i da jedini razlog zbog koga Zelenoviću nije određen pritvor, jeste to što je on javna ličnost, dok je mnogo težu sankciju podnela jedna građanka, takođe iz Šapca, koju je Olenik zastupao pred sudom kada je privedena zbog navodnih pretnji deci predsednika države na društvenim mrežama.

– Zelenovićeva sugrađanka, koju smo pred sudom odbranili, je zbog objave bila šest meseci u pritvoru. Nikakvo obeštećenje vam ne može nadoknaditi pola godine pritvora, te smo zato počeli sa okupljanjem koje će osigurati da svi tužioci, sudije ali i političari koji kažnjavaju zbog slobode govora, osete sve čari prave kazne zatvora, sa zabranom bavljenja javnim poslovima. Broj ovih postupaka stalno raste, što jasno govori da se nismo uplašili i da ćemo žestoko braniti slobodu govora. Lista poslušnika iz tužilaštva i sudova je sve veća, i niko neće biti zaboravljen, obećavamo – poručio je Olenik najavljujući incijativu koja će za cilj imati odbranu od ovakvih postupaka vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari