Poslednja četiri šamara na kontinentalnom šampionatu nisu bili dovoljna opomena košarkašima Srbije. Umesto da im crveni obrazi probude osećaj stida i ubrzaju strujanje krvi, oni su samo prouzrokovali laganu vrtoglavicu koja je u borbi za peto i šesto mesto prerasla u migrenu, koja će sasvim sigurno u naredne dve godine biti osnovna dijagnoza srpskim košarkašima.

Srbija – Grčka 77:87 (8:34, 18:14, 22:16, 29:23)

Hala: Kaunas arena. Gledalaca: 1.500.

SRBIJA: Teodosić 6 (7as), Tepić, Rašić, Paunić 3, Bjelica 2, Marković 4, Savanović 9, Kešelj 22, Krstić 15, Perović 2, Marjanović, Mačvan 14.

GRČKA: Hantopulos, Burusis 27, Zizis 18, Vasileiadis, Kalates 10 (10as), Focis 16 (8sk), Papanikolau 4, Mavroeidis 2, Bramos 6, Kufos 4, Slukas, Kajmakoglu.

 

Nakon ubedljivog i frustrirajućeg poraza od Rusije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, izabranici Dušana Ivkovića doživeli su u razigravanju potpuni brodolom.

Mada im je brod ozbiljno bio oštećen u drugoj fazi i borbi za polufinale, postojala je nada da će privremenim zakrpama uspeti da premosti Temzu i da se nađe u predvorju Londona. Ispostavilo se, nažalost, da bez kormilara, ošamućenog kapetana i obezličenog šefa posade srpska lađa nije bila u stanju da se preko Baltika domogne britanske obale. U odlučujućem meču za spas prvenstva i ostvarenje osnovnog cilja, Nenad Krstić i saigrači dotučeni su do nogu od reprezentacije Grčke (77:87), tako da se neće naći na predolimpijskom turniru naredne godine. Najvažnije takmičenje u svetu sporta ostaće samo pusti san. London će se nazirati samo u britanskoj magli, ali umesto sjaja Olimpijskog sela, naši košarkaši će kraj malih ekrana pratiti dešavanja na najvećem skupu sportista.

Tako je na neslavan način, pre vremena, završen zamišljeni četvorogodišnji ciklus u mandatu Dušana Ivkovića. Te 2008. godine sa novom generacijom iskusni selektor imao je plan da sva takmičenja podredi Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Nažalost, u najgorem trenutku, napravljen je previd na kvalifikacionom prvenstvu Evrope u Litvaniji.

Kao i u prethodnim mečevima i u duelu sa Grčkom srpska selekcija imala je velikih problema u odbrani. Loše pomaganje u reketu prilikom preuzimanja, preslaba agresivnost na liniji dodavanja, slabo pomeranje u situaciji brzog prenosa lopte osnovni su razlozi ubedljive prednosti Grčke koja je u jednom trenutku iznosila čak 26 poena. Već nakon prvog poluvremena nazirala se kapitulacija naše selekcije, pogotovo što u timu ponovo nisu bili Tepić i Rašić. Nemanje ideje u napadu, svođenje akcija na individualne poteze pojedinaca bili su samo neubedljivi trzaji Kešelja, Teodosića i Krstića, dovoljni za umanjenje razlike, ali ne i za premošćivanje bruke na Evropskom prvenstvu. Subotnji meč za sedmo mesto sa Slovenijom biće duel dva davljenika kojima ni pojas za spasavanje ne može pomoći.

Kraj Dudine ere

Meč sa Grčkom gotovo sigurno bio je poslednji selektora Dušana Ivkovića na klupi Srbije. S obzirom na to da sledeće godine nećemo učestvovati na Olimpijskim igrama, teško je poverovati da će se Duda prihvatiti posla na narednom Evropskom šampionatu u Sloveniji 2013. godine.

Teodosić: Pojedinci su podbacili

– Mnogo je razloga zbog kojih ni ovu utakmicu, kao ni veći deo turnira, nismo odigrali onako kako smo navikli narod. Jeste da su nam falili Tepić i Rašić, da je Krstić igrao rovit i da se prethodna utakmica kasno završila, ali ipak smo mi isključivi krivci za neuspeh. Mislim da smo se borili jedan za drugog, kao i ranije, samo što neki igrači jesu, a neki nisu bili na svom nivou. Dali smo sve od sebe i mislim da možemo da se pogledamo u oči bez problema – iskreno je konstatovao Miloš Teodosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari