"Beograd i Priština igraju na protok vremena": Zašto šest godina istraga ubistva Olivera Ivanovića stoji u mestu? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Kada je pre šest godina ubijen lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, izjave o brzom pronalasku i kažnjavanju odgovornih čule su se i u Beogradu i u Prištini.

I pored toga, šesta godišnjica protiče a da nijedna od dve istrage nije imenovala osumnjičene nalogodavce i izvršioce.

Beogradska istraga prema svim dostupnim podacima stoji u mestu, bez ikakvih naznaka da bi u skorijem periodu mogla da se izađe van predistražne faze postupka.

Danas je u toku jučerašnjeg dana pisao Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal sa pitanjima o toku istrage, ali odgovori nisu stigli.

Saša Janković, bezbednosni konsultant i nekadašnji Zaštitnik građana, krajem 2018. godine je bio saslušan u sklopu istrage Ivanovićevog ubistva zbog okolnosti da su se povremeno čuli telefonom.

Komentarišući činjenicu da istraga ubistva već šest godina stoji u mestu, Janković napominje da nerasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića od pre šest godina pada u zaborav baš kao što osećanje pravde i razlika između dobra i zla u Srbiji padaju u zaborav.

“Za vrhovni zakon ustoličeno je drsko ‘Pa šta!?’, a ljudski život, bezbednost, ugled, imovina… postoje sve dok nekom moćnom ne zasmetaju ili zatrebaju. Oliver Ivanović nije delio shvatanje današnjih moćnika čemu služi država i zato je njegov život za takvu vlast i takve državne organe bio bezvredan. Možda čak i suvišan, kao podsetnik na neko drugo vreme, neke druge vrednosti i neki drugi, bolji i humaniji svet”, kaže Janković.

Odsustvo ikakvog opipljivog pomaka u istrazi u suprotnosti je sa izjavama domaćih zvaničnika. Tako je u junu prošle godine Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova, samouveremeno u skupštini Srbije izjavio da nadležni znaju ko je ubio Olivera Ivanovića.

oliver ivanović
Oliver Ivanović Foto: Stanislav Milojković

„Mi tačno znamo ko je ubica“, rekao je Gašić, napominjući da je srpska policija tog čoveka tražila od nemačkih organa pod čijom je zaštitom.

„Imamo snimak sa aerodroma u Tirani, imamo slike iz Prištine, imamo slike kada je ulazio u stan“, rekao je Gašić tom prilikom. Sutradan je već pokušao da ublaži izjavu, tvrdeći da je ona loše preneta, ali je bilo kasno – iz Nemačke je stigao demanti da je bilo ko pod njihovom zaštitom.

Ceo slučaj se okončao tako što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno izvinio zbog Gašićeve izjave.

Paralelno, istraga na Kosovu rezultovala je optužnicom i sudskim postupkom protiv više ljudi. Međutim, niko od optuženih ne tereti se za samo ubistvo ili kao nalogodavac, već isključivo kao pomagači.

Goran Bogdanović, potpredsednik SDS-a i ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Mirka Cvetkovića, navodi da javnost šest godina ne zna ni ko se sumnjiči kao nalogodavac, ni ko kao izvršilac, dodajući da se istraga vodi potpuno netransparentno.

– Bojim se da cela priča ide u pogrešnom pravcu. Oni čiji je posao da otkriju ubice po svemu sudeći ne rade ništa i kako vreme protiče sve smo dalje istini. Očigledno da i u Beogradu i u Prištini idu na kartu protoka vremena, kaže Bogdanović.

Iako u istragama niko nije imenovan kao nalogodavac ili izršilac, u javnosti se u kontekstu ovog slučaja često spominjalo ime Milana Radoičića, doskorašnjeg potpredsednika Srpske liste i čoveka kojeg je sam Ivanović označio kao vođu neformalnog centra moći na severu Kosova.

Radoičić je neposredno nakon ubistva saslušan u sklopu beogradske istrage, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je on prošao poligraf i da nije učestvovao u zločinu. U optužnici kosovskog tužilaštva su se Radoičić i njegov saradnik Zvonko Veselinović spominjali kao vođe kriminalne grupe sa severa Kosova, ali nisu bili optuženi za organizaciju ubistva.

Protiv Radoičića se trenutno vodi istraga zbog organizacije oružanog incidenta u selu Banjska tokom kojeg su četiri osobe izgubile život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari