Četvrt veka od ubistva Slavka Ćuruvije 1foto FoNet Andrija Ilić

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležiće sutra u Beogradu 25. godišnjicu od ubistva Slavka Ćuruvije, urednika i vlasnika lista Dnevni telegraf.

Kolege su pozvane da u podne u Svetogorskoj 35, gde je Ćuruvija ubijen, zajedno sa članovima porodice, prijateljima i kolegama polože vence i zapale sveće kod spomen-obeležja.

Ubistvo Ćuruvije jedini je slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog, ali su zbog loše vođene istrage tužilaštva, ubice i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u februaru, deset meseci pošto je presudio, da je preinačio prvostepenu presudu kojom su pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora zbog ubistva Ćuruvije i pravosnažno ih oslobodio.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je 2015. godine.

Prvostepeni sud je dva puta doneo istu presudu – ukupno sto godina zatvora za četvoricu okrivljenih, ali ih je Apelacioni sud oslobodio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari