Olivera Kovačević: Pohvale za Pesmu za Evroviziju stižu iz cele Evrope 1Foto: Printscreen / RTS

Olivera Kovačević, urednica muzičkog programa RTS-a i glavni organizator i ovogodišnje Pesme za Evroviziju, izuzetno je zadovoljna kako je festival prošao, navodeći za Danas da iz inostranstva stižu samo pohvale.

– Pohvale stižu sa svih strana, najviše iz Evrope, ističe Kovačević.

Posebno joj je drag tekst hrvatske TV kritičarke Zrinke Pavlić, koja u kolumni na Tportalu.hr upoređuje hrvatsku Doru i srpsku Pesmu za Evroviziju, smatrajući da je naše nacionalno takmičenje za tri koplja bolje od Dore.

“Naša domaća ‘Dora’, naime, od samih početaka pa i danas pati od jedne fatalne falinge – ili barem odaje taj dojam. ‘Mi’ se ponašamo kao da smo osobno utemeljili Eurosong ili barem bili ključni u njegovu stvaranju pa ga i dan-danas pokušavamo vratiti na pravi put…

Pesma za Evroviziju ne pati od te umišljene veličine. Iz šoua koji je prikazan na RTS-u vidi se jedino da oni vole Eurosong. Susjedi su šou osmislili u okviru onoga kamo idu i zbog čega se natjecanje održava, ne inzistirajući da svijetu (a zapravo zgroženoj domaćoj publici) pokažu ‘kako se to radi’ i ‘pogledajte kakvi smo mi genijalci’. Mnogo normalnije, pametnije i zanimljivije. Eh, da. Bio je i prilog o scenama eurovizijskih natjecanja, u kojem su se malo i pohvalili svojom scenom u Beogradu 2008., ali je i to bilo u okviru naklonosti Eurosongu, što je ipak ljepše od bezveznog urlanja o tome kako smo ‘u prekrasnoj dvorani’ samo zato da publika počne urlati na tribinama”, napisala je, između ostalog, Zrinka Pavlić.

Pohvalila je voditelje, priloge, organizaciju, i zaključila:

“Pobjednička pjesma ‘Samo mi se spava’ Lukea Blacka, iako također zanimljiva, sa svojom pričom, vizualnim i glazbenim identitetom, možda nije bolja od Leta 3 (a možda i jest – glazbeno je svakako modernija), ali ‘Pesma za Euroviziju’ definitivno je bila bolja od ‘Dore’. Ako ništa drugo – a ima i podosta drugog, uključujući i scenu, koja ovdje nije bila opasnost od epileptičkog napada – u finalu šoua vidjelo se da su ga radili ljudi koji vole Eurosong za ljude koji vole Eurosong. A već je samo to dovoljno da nas susjedi prešišaju”, podvukla je Pavlić.

Podsetimo, Pesma za Evroviziju za tri festivalska dana koštala je oko 240.000 evra, dok je Dora koštala 750.000 evra. Hrvatska je svog predstavnika Let 3 izabrala u jednom muzičkom danu, na manifestaciji održanoj u Opatiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari