Olivera Lakić: Nagrada za hrabrost 1Foto: BETA/AP PHOTO/ ANDREW HARNIK

Crnogorskoj novinarki Oliveri Lakić ove nedelje u Vašingtonu uručena je međunarodna nagrada „Hrabra žena“.

Prva dama SAD Melanija Tramp i američki državni sekretar Majkl Pompeo lično su joj uručili ovo priznanje, zbog, kako su naveli, „posvećenosti istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i organizovanog kriminala, uprkos napadima i pretnjama upućenim njoj i članovima njene porodice“. Nagrađena novinarka dnevnog lista Vijesti kazala je da je mnogo teških godina iza nje i mnogo toga teškog što je tek čeka.

„Uvek govorim sebi da je onaj ko nepravdu čini, nesrećniji od onog koji je trpi. To me teši svih ovih godina. I ja trpim, borim se koliko mogu i, uprkos svemu, slobodna sam i srećna žena i nezavisna novinarka u pravom smislu te reči“, navela je Lakić. Kako je dodala, „neprijatelji države su svi oni koji ugrožavaju slobodu medija i novinara, na bilo koji način i sa bilo koje pozicije u društvu, ili na vlasti“. Naglasila je i da ne samo u Crnoj Gori već i u Americi i svim demokratskim državama odgovorna vlast nikada ne sme da okrene leđa novinaru, ili da ga na bilo koji način ugrozi.

„Verujem da će doći dan kada će institucije moje države biti na mojoj i strani mojih kolega i da ćemo se zajedno boriti za bolje, bezbednije i pravednije društvo“, napisala je Olivera Lakić za Radio Slobodnu Evropu.

Prošlog meseca crnogorska policija saopštila je da je rasvetlila pokušaj ubistva Olivere Lakić maja prošle godine. Prema saznanjima Vijesti, policija sumnjiči Filipa Bešovića da je organizovao kriminalnu grupu koja se sumnjiči za pokušaj ubistva Lakićeve. Navodi se da su članovi kriminalne grupe pratili novinarku, pucali na nju i ranili je u desnu nogu ispred zgrade u kojoj stanuje u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Na istom mestu je šest godina ranije pretučena.

Lakićeva je, između ostalog, pisala o švercu cigareta. Od 2002. radi kao novinarka crne hronike u Vijestima. Bavila se temama organizovanog kriminala i izveštavala sa raznih događaja. Od kako je 2009. počela da istražuje šverc cigareta i povezanost sa fabrikom „Tara“ u Mojkovcu i da li se u skladištu u Donjoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta, tada počinje pritisak, a nakon objavljivanja tekstova i serija pretnji i napada. U njenim tekstovima pisalo je da su sa tim nezakonitim poslom bili povezani službenici policije i Agencije za nacionalnu bezbednost.

Godine 2012, kada je pretučena, pismom je obavestila javnost da se privremeno povlači iz novinarstva. „Zbog svoje dece sad moram da prestanem, jer je država koja je trebalo da bude sa mnom u toj borbi pobeđena kao i ja. Nisam više novinar. Pobedili su me. Ali samo privremeno. Ja sam na prvom mestu majka i nemam pravo da ugrožavam bezbednost svoje dece.“

Olivera (49) je rođena Podgoričanka. Udata je, ima sina i ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari