Ombudsman pokrenuo postupak kontrole rada policije tokom protesta 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zaštitnik građana Srbije saopštio je danas da je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada MUP-a tokom protesta ispred Skupštine Srbije i proveru navoda da je policija upotrebila prekomernu silu.

Zaštitnik je saopštio da je postupak pokrenuo je na sopstvenu inicijativu, a da će zakonitost i pravilnost rada MUP-a biti utvrđena na osnovu informacija i video zapisa u medijima na kojima se vidi postupanje policijskih službenika tokom protesta u noći između 7. i 8. jula 2020. godine ispred i u okolini Narodne skupštine.

Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predstavnici Stručne službe Zaštitnika građana danas idu u nenajavljenu posetu Policijskoj upravi za Grad Beograd, kako bi razgovarali sa svim privedenim licima, razgovaraju sa nadležnima i upoznaju se sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći protesta, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Takođe će, na osnovu člana 101 i 241 Zakona o prekršajima koji se tiču javnosti rada sudova, prisutvovati današnjim suđenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu, dok će u narednom periodu neposredno pratiti zdravstveno stanje svih povređenih na protestu.

„Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiće ubuduće , na licu mesta, postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu“, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana podsetio je da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapređenje stanja u ovoj oblasti.

„Zaštitnik građana poziva pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika nasilja“, stoji u saopštenju.

Osuđujući svaki vid nasilja, Zaštitnik građana apelovao je i na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta u Srbiji da na miran i dostojanstven način iskazuju svoje stavove, bez sukoba sa službenim licima i uništavanja imovine.

Istovremeno ih poziva da se obrate Zaštitniku građana u slučaju povrede njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanim pravima, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari