Omladina PSG: Hitno smeniti Šarčevića, niz skandala u obrazovnom sistemu 1Foto: PSG

Omladina Pokreta slobodnih gradjana (PSG) zatražila je danas, u saopšenju, hitnu smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog dovodjenja Srbije u poziciju u kojoj je izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbedjenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

„Ovo je samo poslednji u nizu skandala koji se dešavaju u srpskom obrazovnom sistemu za vreme trajanja mandata ministra Mladena Šarčevića“, navedeno je u saopšenju.

Kako je napomenuto, „Ministarstvo prosvete nije uspelo da za dve godine otkloni nepravilnosti zbog kojih je Evropska asocijacija uputila primedbe zbog neispunjavanja evropskih standarda i smernica za osiguranje kvaliteta obrazovanja“.

„Ova drastična odluka Evropske asocijacije je potpuno razumljiva i nažalost očekivana, posebno imajući u vidu stav Vlade prema obrazovanju, znanju, diplomama i studentima u Srbiji. Očekivano je i da ministarstvo na čijem se čelu nalazi čovek koji podržava dokazanog plagijatora Sinišu Malog, i koji pokazuje očigledno nepoštovanje prema resoru kojim upravlja svojim prećutkivanjem brojnih afera, ne ispuni elementarne kriterijume koji se zahtevaju od iole uredjenih zemalja“, poručila je Omladina PSG.

Takodje su naveli da je „naše znanje naš zalog za budućnost“ i zato ne pristaju da se prave kao da je sve u redu i da je svaka  odluka slična ovoj potpuno benigna.

„Nakon što je Beogradski Univerzitet doživeo pad na Šangajskoj listi najboljih univerziteta u svetu, izbacivanjem Srbije iz Evropske asocijacije za obezbedjivanje kvaliteta u visokom obrazovanju ministar Mladen Šarčević je ponovo doveo u pitanje ugled našeg Univerziteta i budućnost i položaj svih sadašnjih i budućih časnih studenata i zbog toga zahtevamo da podnese ostavku ili da bude smenjen sa mesta ministra“, istakla je Omladina PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari