"Oni kopaju, mi zatrpavamo": Reporter Danasa na odbrani Savskog nasipa gde se uz radnu akciju sluša disko sedamdesetih 1FOTO: V. Jeremić

Bitka za Savski nasip, danas se preselila koji kilometar uzvodno, u novobeogradski Blok 45.

Radnici komunalnih preduzeća su ovde rano ujutru dopremili čelične ograde, sa namerom da obezbede radove na postavljanju elektroenergetskih i hidrotehničkih instalacija. Time bi ostvarili stratešku prednost, probili odbranu građana i osigurali da ne mogu da spreče izvođenje radova.

Ipak, ovoga puta građani su bili budni – hitrom reakcijom, komšije i pojedini narodni poslanici čelične ograde su sklonili sa mesta na kojem su bile istovarene, a deo su iskoristili da i sami ograde rupe koje su iskopali nadležni.

I iako napori vlasti da nadmudre građane tražeći rupe u odbrani i pokušaji građana da ih osujete podseća na strateško nadmudrivanje, danas je odbrana Savskog keja više ličila na radnu akciju.

Nekoliko desetina građana u toku današnjeg dana zatrpavala je rupu koju su prethodno iskopali radnici Vodovoda i kanalizacije. Celokupna oprema bila je tu – lopate, ašovi, kese sa vodom i sokovima, kao i mobilni telefon sa kojeg su puštani najveći hitovi grupe ABBA.

– Oni kopaju, mi zatrpavamo. Ukratko, glasio je odgovor jednog od komšija na pitanje šta rade.

Među probranim građanima koji su tokom radnog dana mogli da dođu da brane kej, nalazilo se i tri narodna poslanika – Srđan Milivojević iz DS-a, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.

Poslanički imunitet nije ih zaštitio od fizičkog rada, niti je delovalo da su tražili takvu vrstu zaštite.

Radomir Lazović je, u crnoj košulji i pantalonama, delovao najneprikladnije obučen za lopatanje. Kako dobacuje između lopata, on se obukao za skupštinu.

Milivojević je za to vreme dobacivao: “E to su vam koalicioni partneri. Oni lopataju pesak, a meni ostavili zemlju”. Uključenje N1 poslanik Demokratske stranke iskoristio je da ohrabri radnike: “Ide kamera ljudi, ajmo sada udarnički!”.

Kad god bi se neko od radnika umorio, odmah je dolazio neko da preuzme lopatu. “Daj da se i ja upišem. Ne bih smeo mnogo, ali da ubacim koju lopatu”, kazao je jedan od starijih komšija prihvatajući se posla.

"Oni kopaju, mi zatrpavamo": Reporter Danasa na odbrani Savskog nasipa gde se uz radnu akciju sluša disko sedamdesetih 2
Foto: V. Jeremić

Kao i kod svakog posla, tako se i ovde iznad rupe povela diskusija o toku i smislu radova.

– Ljudi, mi ovu rupu ni pipnuli nismo. Gde je bre ta silna zemlja, pitao se jedan od meštana zagledan u rupu.

– Pa odneli su zemlju. Oni su pretpostavili da ćemo mi da je zakopamo, pa su je odneli, kazao je drugi.

Treći je dobacio – “Treba onima u Beogradu na vodi za saksije”.

Dok su meštani zakopavali rupu na suncu, policajci, komunalni i oni drugi, su u hladu nadgledali situaciju. Jedan se iza drveta krio od kamere, dok su ostali sedeli na klupama na keju, uživajući u lepom martovskom danu.

Problem na Savskom keju nastao je pre nekoliko dana kada su radnici Vodovoda i kanalizacije počeli da kopaju rupe za postavljanje hidro i elektro instalacije potrebne za splavove koji su načičkani na obali Save.

U tom trenutku, građane niko nije obavestio da su radovi planirani, niti je bila postavljena tabla o radovima. U međuvremenu tabla je postavljena u bloku 70 gde je najpre i došlo do protesta građana.

Građani su se pobunili smatrajući da se radovi izvode mimo zakona, da se ugrožava nasip koji štiti blokove od poplava, ali strahujući da se iza brda nešto valja.

Kako je rekla jedna žena koja je došla da obiđe “branioce”, od komšinice je čula da se planira “privatizacija” celokupnog keja, te da će tu da budu izgrađeni hoteli i luksuzni stanovi.

"Oni kopaju, mi zatrpavamo": Reporter Danasa na odbrani Savskog nasipa gde se uz radnu akciju sluša disko sedamdesetih 3
Foto:V. Jeremić

Dok su komšije nagađale šta su stvarni motivi za kopanje nasipa, sva zemlja koja se nalazila pored rupe je vraćena u nju.

“E svaka nam čast”, rekao je jedan od komšija, a onda su ogradu koja je doneta ne bi li njih ogradila, iskoristili da bi ogradili rupu koju su zatrpali.

Rezultat svog truda su potom obmotali žutom trakom na kojoj je pisalo “Nelegalno”.

Da bi obeležili ovaj uspeh okupljeni su se i fotografisali sa lopatama ispred rupe.

Većina se u tom trenutku razišla, ali je ostala grupica spremna da alarmira ostale u slučaju da se ponovo pojave radnici i policajci. U hodu su se pravili planovi za večernja dežurstva, ali i za sutrašnji veliki protest zakazan za 11 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari