Opada broj novoosnovanih firmi 1Foto: FoNet

U junu ove godine novoosnovano je za četvrtinu manje firmi nego u maju, a istovremeno je povećan broj ugašenih preduzeća za devet odsto.

Prema analizi firme za određivanje boniteta Bisnode najveće smanjenje u broju novoosnovanih firmi u odnosu na prethodni mesec je zabeleženo u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (za 35 odsto), a najmanje u Beogradu (za osam odsto). Veliku većinu, čak 78 odsto osnovanih firmi čine preduzetnici, dok na društva sa ograničenom odgovornošću otpada 18 odsto novih preduzeća. Iako primat u osnivanju novih firmi imaju fizička lica, u junu je čak 40 odsto više pravnih lica osnovalo firme nego u maju, pokazuje istraživanje.

Kada se radi u zatvaranju, najčešće gašene su mikro firme, preduzetnici koji su poslovali najviše do dve godine i to u sekundarnom sektoru privrede.

U junu je takođe i povećan broj firmi čiji su računi u blokadi u odnosu na maj i to za 1,7 odsto. Najveći porast u broju blokiranih firmi zabeležen je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (16 odsto), dok su u Južnoj i Istočnoj Srbiji zabeležena povoljna kretanja i 20 odsto firmi je izašlo iz blokade.

Uprkos rastu broja blokiranih firmi, ukupan iznos blokada je smanjen i to za 17 odsto u odnosu na maj. Ovaj trend predvodi Beograd, gde je iznos blokada u odnosu na maj smanjen za čak 45 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari