U lozničkoj Viskozi je nakon prekida proizvodnje u februaru 2005. godine ostalo 500 tona ugljen-disulfida (CS2), otrovne i lako zapaljive materije.

Na tu uznemirujuću činjenicu upozorio je odbornik Nove Srbije Zoran Nikolićna poslednjoj sednici gradske Skupštine Loznica, uputivši apel gradskoj vlasti da „što hitnije eliminiše CS2 iz Loznice“.

Komercijalni direktor u Viskozinoj fabrici Celvlakno Slavko Nikolićpotvrdio je za Danas da u Viskozi ima 500 tona ugljen-disulfida, ali je dodao da je on propisno i bezbedno uskladišten u cisternama koje su pod vodom.

CS2 je lako zapaljiva materija štetna po zdravlje, koja se ranije koristila u proizvodnji viskoze, celvlakna i svile. Viskoza ima 18 rezervoara za CS2, od kojih je napunnjeno deset. U Srbiji nema kupaca zainteresovanih za ugljen-disulfid te jedino može da se proda proizvođačima u Ukrajini, Poljskoj i Bugarskoj.

– Problem je kako pokriti troškove transporta, jer bismo morali da platimo lokomotivu i zakup specijalnih cisterni iz Bugarske ili Poljske – pojasnio je Nikolić. U Viskozi se nalazi i oko sto tona sumporne kiseline, nešto cink-sulfata, dve tone furfurala, organski rastvarači, kao i više vrsta lugova. Sve te sirovine i hemikalije su ekološki potencijalno veoma opasne, ali u Viskozi tvrde da su bezbedno uskladištene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari