Posle osam godina i dve neuspešne privatizacije, u pogonima pirotske „Mlekare“ uskoro će početi proizvodnja čuvenog pirotskog kačkavalja i sira. Nemačka firma „Eko Teman Grup“ u oktobru prošle godine kupila je „Mlekaru“ za oko 600.000 evra. Nekada je u ovom preduzeću radilo 160 radnika, zajedno sa farmom „Bele vode“ na Staroj planini.

Glavni menadžer „Eko Teman Grupe Mlekara Pirot“ Goran Popović kaže da je do sada u investicije uloženo preko dva miliona evra, i to u remont i popravak .

– U naredna dva-tri meseca planiramo da sve to završimo i da krajem decembra krene probna proizvodnja. Sa punim kapacitetom krenuli bismo krajem februara iduće godine. Naš kapacitet je 60.000 litara mleka u smeni – kaže Popović.

Prema njegovim rečima, do sada je uposleno 18 radnika, a planira se upošljavanje 110 novih za šta je „Mlekara“ dobila stimulativna sredstva za zapošljavanje od Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.

– Indirektno ćemo uposliti nekoliko puta više ljudi s obzirom na to da je naša interesna zona, osim četiri opštine Pirotskog okruga, i područje Vlasotinca, Crne Trave, Surdulice, Bosilegrada, Svrljiga i Kalne. Reč je o opštinama koje su nerazvijene i imaju najveću stopu nezaposlenosti. U ovim krajevima se proizvode najkvalitetniji beli sirevi i kačkavalj i gaji jagnjad koja je veoma tražena. Želimo da uvedemo HACCP i HALAL sertifikate. Poverenje kod proizvođača vratili bismo tako što bi im redovno 5. i 10. u mesecu plaćali za otkupljeno mleko za prethodni mesec – kaže Popović, dodajući da vlasnik planira i izgradnju pogona mesare i hladnjaču i upošljavanje novih radnika.

„Mlekara“ će proizvoditi pirotski kačkavalj i beli sir u krišci, a jedan deo palete proizvoda činiće kiselo-mlečni proizvodi koji će se uglavnom plasirati na lokalna tržišta.

– U pregovorima smo da kačkavalj i beli sir plasiramo na tržište Rusije, a neke specijalne sireve na tržište Evropske unije i arapskih zemalja – kaže Popović.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da je pirotska Mlekara bila poznata širom sveta.

– Zaposliti 110 radnika u „Mlekari“ velika je brojka u ovoj situaciji, a i mnogo je veća kada se to pomnoži sa brojem proizvođača u pirotskim selima. Dajemo pun doprinos da „Mlekara“ krene što pre. Nadamo se da će se promeniti i odnos prema poljoprivredi, jer je „Mlekara“ snažan motor razvoja poljoprivrede. Čekamo početak proizvodnje – kaže Vasić, dodajući da opština radi na zaštititi geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Treća sreća

Prvi kupac pirotske „Mlekare“ bio je beogradski „Unimilk“ koji nije ispoštovao nijednu ugovornu obavezu. Kupoprodajni ugovor je potom ustupljen slovenačkoj „Solventi“, ali se novi vlasnik nikada nije pojavio u Pirotu. Treći vlasnik u oktobru je postala firma „Eko Themann Group“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari