Oporavljeni ris Rista za mesec dana prešao oko 130 kilometara 1Foto: Predrag Kostin Divlja Srbija

Mužjak risa koji je početkom februara vraćen u Nacionalni park „Đerdap“ za mesec dana prešao je oko 130 km vazdušne linije što pokazuje da se u potpunosti oporavio. Rista, kako je u međuvremenu dobio ime, obeležen je GPS ogrlicom i na taj način se između ostalog, prati njegovo kretanje.

Jedinka risa, koju je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali i koja je duže od dva meseca bila na lečenju i oporavku u ZOO vrtu Bor, na osnovu dobijenih dozvola Ministarstva zaštite životne sredine, pre povratka u prirodno stanište, bila je markirana.

Ovaj mužjak risa, po prvi put prati se u Srbiji uz pomoć satelitske GPS ogrlice postavljene na vrat ove jedinke.

Posredstvom ove ogrlice stručnjaci Biološkog fakulteta u Beogradu i JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac dobijaju podatke o kretanju ove jedinke risa.

Podatak da je tokom mesec dana prešao oko 130 kilometara vazdušne linije pokazuju da se ris Rista u potpunosti oporavio.

Nadležni još kažu da se očekuje da tokom godinu dana praćenja risa, na ovaj način stići oko 2,5 hiljade podataka koji će biti iskorišćeni ne samo za zaštitu, već i za buduće konzervacione mere u cilju oporavka populacije risa u Srbiji.

Inače, područje Nacionalnog parka „Đerdap“ prema procenama nastanjuje između 10 i 12 jedinki risa, dok ih je u Srbiji između 40 i 60.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari