Stotine hiljada ljudi izašlo je juče na glavni trg u egipatskoj prestonici odazivajući se na poziv na „milionski marš“ posle nedelju dana masovnih demonstracija protiv 30-godišnje vladavine predsednika Hosnija Mubaraka, prenose izveštači sa lica mesta. Reke demonstranata, od kojih su mnogi nosili egipatske zastave, zaposele su trg Tahrir. Okupljeni su uzvikivali „Dole Mubarak“, a lutka s njegovim likom obešena je o semafor.


Egipatska vojska, koja je sa policijom predstavljala jedan od stubova Mubarakove autoritarne vlasti, ocenila je da su zahtevi naroda „legitimni“ i uoči početka protesta obećala da neće upotrebiti silu.

Mubarak je sinoć izjavio da se neće kandidovati na narednim predsedničkim izborima u septembru. „Iskreno rečeno i bez obzira na tekuće okolnosti, nikada nisam nameravao da budem kandidat za još jedan (predsednički) mandat“, rekao je Mubarak u obraćanju naciji, a prenosi egipatska državna televizija. Mubarak (82) je rekao da će se narednih meseci, do kraja svog mandata, posvetiti mirnom transferu vlasti i dodao da ima „nameru da umre“ u Egiptu.

Najveće demonstracije protiv Mubaraka od kada je došao na vlast 1981. počele su 25. januara. U njima je poginulo najmanje 125 ljudi. Demonstranti su inspirisani narodnom pobunom u Tunisu sredinom januara u kojoj je svrgnut predsednik Zin El Abidin Ben Ali, posle dve decenije vladavine. Mnogi su proveli noć između ponedeljka i utorka na trgu Tahrir uprkos policijskom času koji je na snazi od tri po podne do ujutro. Pristup internetu je i dalje blokiran a mobilna telefonska mreža poremećena.

Demonstrante podržavaju ličnosti kao što je dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed El Baradej. On je izjavio da Mubarak treba da ode s vlasti do petka „ Nadam se da će predsednik države odgovoriti na taj poziv“, dodao je El Baradej. Prema njegovom mišljenju, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Mubarak ostao dan duže“ na vlasti.

– Ne mislim da bi želeo da vidi još krvoprolića. Da bi pregovori opozicije i vlade počeli, Mubarak mora da ode sa vlasti – izjavio je egipatski opozicionar. El Baradej koji istupa u ime opozicije, zadužen je za pregovore sa Vladom ali, kako ukazuju stručnjaci, ne kao lider opozicije. Analitičari ukazuju i na činjenicu da je El Baradej „ugledna ličnost ali da on nema stranku“ iza sebe i da su zapadne sile skeptične prema njemu zato što smatraju da previše isključen iz realnosti svoje zemlje.

Premijer Turske Redžep Erdogan pozvao je predsednika Egipta da izađe u susret zahtevima naroda za promenama. Erdogan je izjavio da Mubarak treba da reaguje odmah i izbegne da „zlonamernici, grupe sa sumnjivim ciljevima i oni koji imaju mračne namere za budućnost Egipta preuzmu inicijativu“. On nije precizirao na koga misli.

Obamina poruka Mubaraku

Stejt department naložio je juče većini svog osoblja da odmah napusti Egipat. U jeku demonstracija u zemlji će ostati samo neophodni službenici, a njima se pridružio kao specijalni izaslanik i Frenk Vizner. Vizner je Mubaraku preneo poruku predsednika SAD Baraka Obame, da je došao kraj njegovoj vlasti i da treba da omogući mirnu tranziciju ka demokratiji putem izbora, prenosi Njujork Tajms. Obamina poruka nije direktan zahtev Mubaraku da odmah demisionira, već savet da odmah počne reforme koje će kulminirati izborima u septembru, navodi list.

Povratak građana Srbije

Beograd – Avionom Jata sinoć se u Beograd iz Egipta vratilo oko 80 državljana Srbije za koje je organizovana evakuacija. Danas bi trebalo da doputuje još jedna manja grupa državljana Srbije koja hoće da se vrati u zemlju, preko avio-kompanije Erpink. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari