Hiljade pristalica opozicije okupilo se juče u Pnom Penu u Kambodži, posle političkog sukoba između premijera Huna Sena i opozicionara Sama Rensija, koji osporava rezultate parlamentarnih izbora. Na protestu koji je organizovala Rensijeva Stranka za nacionalni spas okupilo se oko 20.000 ljudi, procene su novinara Frans presa sa lica mesta.


Poslanici opozicije neće učestvovati na konstitutivnoj sednici parlamenta zakazanoj za 23. septembar, ali bi danas trebalo da učestvuju na novim pregovorima s vladajućom Strankom kambodžanskog naroda premijera Huna Sena. Opozicioni poslanici su rekli da neće biti pregovora o raspodeli vlasti dok istraga ne utvrdi da li je bilo napravilnosti na izborima. Rensi je ocenio kao prvi korak ka rešavanju političke krize svoj iznenadni susret juče sa Hunom, pod pokroviteljstvom kralja Norodona Sihamonija. Opozicija smatra da taj iznenadni susret može da reši konflikt koji je nastao posle parlamentarnih izbora krajem jula. Rezultate je osporila opozicija koja traži istragu o malverzacijama nezavisne izborne komisije.

Prema zvaničnim rezultatima objavljenim prošle nedelje, Hun Senova stranka je osvojila i zadržala većinu sa 68 poslaničkih mesta, a Rensijeva je dobila 55 mesta. Rensi je tada osporio rezultate i odmah zatražio istragu. Hun Sen je na vlasti 28 godina a njegova vlada je zapretila da će ućutkati opoziciju i dodala da će premijer formirati vladu i ako opozicija bojkotuje novu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari