Sagovornici Danasa o odbijanju Dragana Bujoševića da primi predstavnike opozicije 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević odbio je da primi predstavnike opozicije i razgovara sa njima o zahtevima koji se tiču izveštavanja Javnog servisa, pre svega sa protestnih skupova „Srbija protiv nasilja“. Poslanici su mu nakon toga uputili dokument sa zahtevima, međutim, sagovornici Danasa smatraju da oni, iako opravdani, neće biti ispunjeni, te da urednici RTS-a treba da podnesu ostavke.

Tatjana Manojlović, potpredsednica DS i dugogodišnja novinarka RTS-a, kaže za Danas da niko ne treba da ima dilemu da Dragan Bujošević prima instrukcije sa Andrićevog venca.

– On nije autonoman u odlučivanju o programu RTS-a, posebno informativnom, a kamoli o tome da li će primiti predstavnike opozicije. Kao što se i košuljice drugog Dnevnika pregledaju i dobijaju sa istog mesta. Kao neko ko je dosta dugo bio upoznat sa tim sistemom, znam da tu ima mnogo iskusnih novinara koji znaju šta Kodeks i novinarska profesija od njih izuskuju, ali vrlo svesno se toga ne pridržavaju – ukazuje Manojlović.

Ona dodaje da RTS ne radi u interesu građana i javnosti, već u interesu vladajuće vrhuške, da bi obezbedili njen ostanak na vlasti što duže.

– Jedino što ima smisla je da budu smenjeni direktor RTS-a, glavni i odgovorni urednik, i kompletno uredništvo informativnog programa. Pre svega urednik Dnevnika 2, koji i dalje ključno utiče na formiranje javnog mnjenja Srbije. Oni to znaju, a ne rade u skladu sa Zakonom o javnom informisanju. Ne informišu građane kritički, objektivno, blagovremeno i istinito – ističe Manojlović.

Prema njenim rečima, jučerašnje saopštenje RTS-a je vrhunac licemerja.

– Da će se, zaboga, smilovati i primiti predstavnike opozicije. I ponudili im dva termina. Gde ste, gospodo urednici, sve ove godine – pita Manojlović.

Slobodan Cvejić, potpredsednik Srbija Centra i bivši član Saveta REM-a, ocenjuje za Danas da su zahtevi opozicije u vezi sa izveštavanjem RTS-a o građanskim protestima potpuno opravdani, jer RTS i dalje o ovakvim važnim društvenim i političkim pitanjima izveštava po standardnom obrascu – opoziciji pruži malo vremena van „prajm tajma“, a u najgledanijoj informativnoj emisiji se ni na koji način protesti ne pominju.

– Koliko je realistično da ovi zahtevi budu ispunjeni je već drugo pitanje. U poslednje vreme je već očigledno da Bujošević i ekipa oko njega kalkulišu kako da se spreme za eventualnu promenu vlasti i zbog toga je verovatno da će nešto od ovih zahteva biti ispunjeno. Takođe, verovatno će tražiti formu koja neće izgledati kao popuštanje pod pritiscima, jer je već i sam čin predaje zahteva iskorišćen da se pošalje poruka: pregovaraćemo, ali pod mojim uslovima – napominje Cvejić.

Istraživač BIRODI-a Zoran Gavrilović takođe smatra da su zahtevi opozicije opravdani. On podseća da su prema nalazima BIRODI-a, na RTS-u suspenpendovani Ustav član 51, Zakon o javnom informisanju član 15, Zakon o javnim medijskim servisima člna 4, Statut RTS-a član 6, Zakon o elektronskim medijima član 47, Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga članovi od 4 do 8, kao i Kodeks novinara Srbije.

– To znači da izveštavanje u Dnevniku RTS-a ne karakteriše potpuno, istinito, objektivno i pravovremeno izveštavanje. U prilog tome ide nalaz o izveštavanju sa protesta, ali i činjenica da je Aleksandar Vučić na RTS-u od 1. decembra 2022. do 30. marta 2023, bio predstavljen bez ijedne negativne sekunde. To zahteva da generalni direktor RTS-a, ili ako on neće, Upravni odbor pokrene postupak za smenu urednika Dnevnika, kako to reguliše Statut RTS-a – navodi Gavrilović.

Sa druge strane, Dragan Bujošević nije odgovorio na pitanje Danasa zbog čega danas nije primio predstavnike opozicije, niti da li će ispuniti njihove zahteve.

Zahetvi

U dokumentu koji su opozicionari danas uputili Bujoševiću, nakon što je odbio da ih primi, navode se četiri zahteva:

– Istinito, nepristrasno i blagovremeno izveštavanje o protestima građana okupljenih pod sloganom „Srbija protiv nasilja“,

– izveštavanje građana Srbije u glavnim informativnim emisijama o konkretnim zahtevima građana zbog kojih protestuju,

– gostovanje ovlašćenog predstavnika protesta u Dnevniku 2 u četvrtak, 18. 05. 2023,

– prenos sednice Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o tragediji koja se dogodila i utvrđivanju odgovornosti, u celosti i bez prekida prenosa na RTS1.

Zahtev su potisali narodni poslanici Miroslav Aleksić, Zoran Lutovac, Aleksandar Jovanović, Pavle Grbović, Radomir Lazović i Nebojša Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari